Huba
19 °C
33 °C

Nemzeti Kerekasztalt alakítanak a Kossuth tériek

2006.09.20. 09:26
Mindenki csatlakozhat, aki a kormány lemondását követeli. A szervezők szerint az 1989-es Ellenzéki Kerekasztalhoz képest az a különbség, hogy ott megbízás nélküli ügyvivők képviselték a nemzet azon részét, amely a változást akarta.

A Nemzeti Kerekasztal megalakítására készülnek a Kossuth téri tüntetők; az elvi döntés kedden már megszületett, a konkrét dokumentumot este fogadják el, közölte Takács András, a demonstráció egyik vezéralakja az MTI-vel szerdán.

A parlamenti pártokat is várják

"Mindazt a politikai erőt, amely elfogadja azt a politikai akaratot, amit a Kossuth téri tüntetők megfogalmaztak, miszerint a kormány mondjon le, és ezt politikailag támogatni akarják, azoknak helye van a Nemzeti Kerekasztalban" - mondta.

Legitim és bejegyzett társadalmi szervezetek lehetnek tagjai a kerekasztalnak. Példaként említette a Fideszt, a KDNP-t, az MDF-et, a Jobbikot, a MIÉP-et, a Magyarok Világszövetségét és a Batthyány Társaságot.

Megkeresik a pártokat, hogy azok is csatlakozzanak a kerekasztalhoz, a társadalmi szervezetektől viszont azt várják, hogy maguk jelentkezzenek.

A Nemzeti Kerekasztal feladata lenne, hogy kidolgozza azt a politikai lépéssorozatot, amely megnyugvást hozna a társadalomnak. "Az nyilvánvaló, hogy egy új választás nélkül ez a politikai válság nem oldható meg" - fogalmazott.

Társadalmi szervezetek vezetőiből alakult egy 20 fős bizottság is, az ő feladatuk többek között a kerekasztalról szóló dokumentum részleteinek kidolgozása.

Közfelkiáltással

Takács András elmondta: nem véletlenül választották a Nemzeti Kerekasztal elnevezést, szerinte az 1989-es Ellenzéki Kerekasztalhoz képest az a különbség, hogy ott megbízás nélküli ügyvivők képviselték a nemzet azon részét, amely a változást akarta.

"Most már, nyugodtan mondhatjuk, felhatalmazással bíró személyek fogják képviselni" - jelentette ki.

Beszámolt arról is, hogy múlt este a Kossuth téren közfelkiáltással megválasztottak négy ügyvivőt, rajta kívül ügyvivő még Toroczkai László, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, Molnár Tamás, a Jobbik volt alelnöke és Balog Barna újságíró.

Az ügyvivők személyes és politikai felelőssége, a már korábban, közfelkiáltásra elfogadott két petíció megvalósulása.

Takács András leszögezte: a Kossuth téren nem született olyan felhívás, hogy a tüntetők menjenek át a szocialista párt székháza elé, és arra kérték az embereket, hogy békésen demonstráljanak.