Jónás, Renátó
5 °C
18 °C

Nemzeti Kerekasztalt alakítanak a Kossuth tériek

2006.09.20. 09:26
Mindenki csatlakozhat, aki a kormány lemondását követeli. A szervezők szerint az 1989-es Ellenzéki Kerekasztalhoz képest az a különbség, hogy ott megbízás nélküli ügyvivők képviselték a nemzet azon részét, amely a változást akarta.

A Nemzeti Kerekasztal megalakítására készülnek a Kossuth téri tüntetők; az elvi döntés kedden már megszületett, a konkrét dokumentumot este fogadják el, közölte Takács András, a demonstráció egyik vezéralakja az MTI-vel szerdán.

A parlamenti pártokat is várják

"Mindazt a politikai erőt, amely elfogadja azt a politikai akaratot, amit a Kossuth téri tüntetők megfogalmaztak, miszerint a kormány mondjon le, és ezt politikailag támogatni akarják, azoknak helye van a Nemzeti Kerekasztalban" - mondta.

Legitim és bejegyzett társadalmi szervezetek lehetnek tagjai a kerekasztalnak. Példaként említette a Fideszt, a KDNP-t, az MDF-et, a Jobbikot, a MIÉP-et, a Magyarok Világszövetségét és a Batthyány Társaságot.

Megkeresik a pártokat, hogy azok is csatlakozzanak a kerekasztalhoz, a társadalmi szervezetektől viszont azt várják, hogy maguk jelentkezzenek.

A Nemzeti Kerekasztal feladata lenne, hogy kidolgozza azt a politikai lépéssorozatot, amely megnyugvást hozna a társadalomnak. "Az nyilvánvaló, hogy egy új választás nélkül ez a politikai válság nem oldható meg" - fogalmazott.

Társadalmi szervezetek vezetőiből alakult egy 20 fős bizottság is, az ő feladatuk többek között a kerekasztalról szóló dokumentum részleteinek kidolgozása.

Közfelkiáltással

Takács András elmondta: nem véletlenül választották a Nemzeti Kerekasztal elnevezést, szerinte az 1989-es Ellenzéki Kerekasztalhoz képest az a különbség, hogy ott megbízás nélküli ügyvivők képviselték a nemzet azon részét, amely a változást akarta.

"Most már, nyugodtan mondhatjuk, felhatalmazással bíró személyek fogják képviselni" - jelentette ki.

Beszámolt arról is, hogy múlt este a Kossuth téren közfelkiáltással megválasztottak négy ügyvivőt, rajta kívül ügyvivő még Toroczkai László, a 64 Vármegye Ifjúsági Mozgalom elnöke, Molnár Tamás, a Jobbik volt alelnöke és Balog Barna újságíró.

Az ügyvivők személyes és politikai felelőssége, a már korábban, közfelkiáltásra elfogadott két petíció megvalósulása.

Takács András leszögezte: a Kossuth téren nem született olyan felhívás, hogy a tüntetők menjenek át a szocialista párt székháza elé, és arra kérték az embereket, hogy békésen demonstráljanak.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?