Zelma, Rajmund
-4 °C
-1 °C

Egységes dizájnt kapnak az SZDSZ-es tárcák

2002.10.02. 12:01
Az Oktatási Minisztérium után egy másik SZDSZ-es tárca is új arculatot kap. A párt tervei szerint hamarosan mind a négy szabad demokrata minisztérium modernebb, egymáshoz hasonló külsővel jelenik meg. A most létrehozott Informatikai és Hírközlési Minisztérium logóját várhatóan az oktatási tárcához hasonlóan a Nemo Design tervei alapján készítik el.
Az Index információi szerint a Medgyessy-kormány még szervezetileg is formálódó minisztériuma, az informatikai tárca hamarosan kihirdeti az IHM arculatának és logójának tervezésére kiírt meghívásos pályázat eredményét.

Sikerdizájn

A 3-4 milliós keretösszegű pályázat esélyese ismét az a Nemo Design nevű grafikai cég, amelyik az oktatási tárca új logóját is készítette. Mint arról beszámoltunk, a Magyar Bálint vezetése alatt álló minisztérium a tanévkezdésre felváltotta a Fidesz-kormányzat idején sikertervezőnek számító Bille Design-féle arculatot. Az OM indoklása szerint az előző ciklus alatt kötött előnytelen szerzői jogi megállapodások és az archaizáló arculat helyett egy dinamikusabb, az új vezetés elképzeléseihez jobban illő megjelenéshez vált szükségessé a gyors designcsere.

Fatér Barna, a Nemo ügyvezető igazgatója szerint szakmailag jelentős feladat több minisztérium arculatának elkészítése, ugyanakkor örül annak, hogy a tárcák a pályázatok kiírásakor gondoltak az ő cégére is. Fatér cáfolta, hogy a Nemo sikeres szereplésének köze van ahhoz, hogy több vállalkozásban együtt dolgozott az SZDSZ választási kampányában jelentős szerepet vállalt Geszti Péterrel.

A jövő tárcái

Hamarosan mind a négy szabad demokrata tárca váltani fog, jelentette ki az Index kérdésére Horn Gábor, az SZDSZ ügyvivője, a MeH politikai államtitkára. Az SZDSZ olyan fontos jövőjű tárcákat választott, amelyeknek külsőleg is tükrözniük kell a fiatalos, dinamikus, XXI. századi hangulatot. Az ügyvivő szerint hasonló, de mint utóbb kiderült nem igazán jogtiszta próbálkozás volt a Deutsch féle ISM arculatépítése is.

Kérdésünkre Horn kijelentette, hogy az SZDSZ-es tárcák egységes megjelenése nem jelent elhatárolódást a szocialista minisztériumoktól, hanem inkább példával kíván szolgálni. Október közepén egyébként maga az SZDSZ is új arculattal áll elő.

Gál J. Zoltán kormányszóvivő az Indextől értesült az SZDSZ-tárcák arculatváltásáról, és úgy vélekedett, hogy ez a minisztériumok belügye.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!