16:00, December 09. ÉLŐ
Horvátország 0
Brazília 0
Education City Stadion Negyeddöntő
20:00, December 09.
Hollandia 0
Argentína 0

Kókánál és Gyurcsánynál senki nem népszerűtlenebb

2008.07.28. 14:08
A politikusi népszerűségi mezőben az ellenzék nem halad előre, a szocialisták azonban igen. Annak ellenére, hogy a kutatások szerint csak mutatóba akad olyan kormánypárti politikus, aki helyet kapott a népszerűségi mezőny első felében. A legszeretettebb magyar politikus a debreceni Kósa Lajos, a legutáltabb Kóka János és Gyurcsány Ferenc.

A Századvég és a Forsense 2008. júliusában két tendenciát észlelt: egyrészt a fideszes politikusok rokonszenv-indexe stagnál (a nyolc ellenzéki politikus indexének átlaga változatlanul 49 pont), másrészt az MSZP politikusainak értékelése összességében 3 pontot javult (39-ről 42-re). Ez leginkább annak tudható be, hogy hat, fontos politikai pozíciót betöltő szocialista pontszáma is legalább 3 ponttal emelkedett (Szili Katalin, Lendvai Ildikó és Szekeres Imre kedveltsége egyaránt 4-4 ponttal nőtt).

Ám javuló mutatók ide vagy oda, a százfokú skála alapján összeállított politikusi népszerűségi rangsor utolsó hét helyén jelenlegi, vagy volt koalíciós politikus áll. A legnépszerűtlenebb politikus továbbra is Kóka János, az SZDSZ leváltott elnöke, míg a második legkevésbé elfogadott ember Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. (A lista első felébe baloldali vagy szabad demokrata liberális politikus csak elvétve tudta beverekedni magát, itt változatlanul csak Szili Katalin (56 pont), illetve Fodor Gábor (50 pont) képviseli a balliberális erőket.

Igaz, Szilit csak ketten voltak képesek megelőzni, a házelnök csupán három ponttal maradt le Sólyom László és Kósa Lajos mögött. A debreceni polgármester továbbra is a népszerűségi lista élén áll, de indexe májushoz képest három ponttal csökkent (jelenleg 59 pont), míg a második helyen álló Sólyom Lászlóé két ponttal növekedett, így a két politikus pontszáma 2008 júliusában megegyezik.

A Fidesz szavazói körében a volt kormánykoalíció egyetlen politikusának népszerűsége sem éri el az 50 pontot, és akárcsak májusban, Fodor Gábor és Szili Katalin kivételével a 40 pontot sem. A saját táborhoz tartozó politikusok esetében pedig csupán Mikola István nem tudott 60 pontos szimpátiát produkálni. A Fidesz szavazók körében egyértelműen Orbán Viktor pártelnök a favorit, támogatói 78 pontot adtak neki, ami két ponttal kevesebb, mint májusban.

Hasonló megosztottság mutatható ki az MSZP szavazói esetében is. Gyurcsány Ferenc változatlanul a legnépszerűbb saját táborában, a szocialista politikusok zömének pontszáma is eléri a 60 pontot, csupán Bajnai Gordon és Juhász Ferenc népszerűségi indexe esik 50 és 60 pont közé. Az MSZP szavazói között nem érte el egyetlen fideszes politikus sem az 50 pontot. Az SZDSZ politikusainak értékelése viszont vegyes az MSZP-szavazók esetében: Kóka János kifejezetten elutasított a maga 35 pontjával, Fodor Gábor 59 pontja viszont a rokonszenvesebb szocialista politikusokéval vetekszik.


  • Hírek
  • Hírek