Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Tóth András nem járkál magnóval a zsebében

2003.09.09. 17:01
Kulcsárral való találkozója segítette az ügy felderítését, ám a bróker által írt feljegyzésről nem tud - közölte Tóth András államtitkár a nemzetbiztonsági bizottság meghallgatásán. A nemzetbiztonságért felelős politikus elődje, a fideszes Demeter Ervin szerint az ülés semmit sem tisztázott.
A nemzetbiztonsági bizottság a K&H-üggyel kapcsolatban kedden meghallgatta Tóth Andrást, a nemzetbiztonságot felügyelő államtitkárt. A több órásra nyúlt zárt ülés után Tóth az újságíróknak elmondta: a szakszolgálatok az elmúlt két és fél hónapban a K&H-ügyben végzett munkájáról számolt be. Szerinte "nagy mennyiségű és eredményes munkát" végeztek. Saját szerepével kapcsolatban azt mondta, hogy Kulcsár Attilával való találkozója segítette az ügy felderítését. Az állítólagos feljegyzésről, amelyet a bróker juttatott volna el a szocialista politikusok esetleges érintettségét tisztázandó Tóthnak, az államtitkár megjegyezte: ilyen iratról nem tud.

Nem járkál magnóval a szebében

A bizottsági ülésen Tóth szerint ilyen feljegyzést senki sem mutatott be. Ezért is komolytalan az ügy szerinte, mivel legalább hat-nyolc mutációját ismeri a szóban forgó feljegyzésnek, de "egyik sem hiteles". Hogy készült-e valamilyen felvétel a Kulcsárral való találkozásról Tóth azt mondta: "Nem magnóval a zsebemben szoktam járni."

Demeter Ervin, a bizottság fideszes elnöke, Tóth András elődje úgy kommentálta az ülést, hogy ott nem tisztázták milyen szerepe van az államtitkárnak a brókerügyben. Az ülésen Demeter szerint kiderült, hogy a szakszolgálatoknak nincs információjuk azokról az off shore cégekről, amelyek a K&H-ügyben szerepelnek. Demeter elmondása szerint Tóth András két papírt adott át a bizottságnak, amit állítása szerint a sajtótól kapott, de a brókerüggyel kapcsolatos lényegtelen információkat tartalmaz.

Bácskaival folytatják

"Amikor Tóth találkozott Kulcsárral az olyan, mintha a belügyminisztertől kért volna találkozót a viszkis rabló, de a tárcavezető egy idő után megszakította volna a beszélgetést, mondván: ez nem érdekli" - tette hozzá Demeter Ervin.

Kedd délután Bácskai Jánost, a Szervezett Bűnözés Elleni Koordinációs Központ felfüggesztett főigazgatóját hallgatja meg a bizottság.

Ádert és Mudurát is meghallgatnák

Kövér László, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke a gyűlés után azt mondta, hogy Bácskai beszámolója ügyét más megvilágításba helyezheti, mivel a felfüggesztett főigazgató nem felsőbb utasításra és nem is baráti okokból találkozott Kulcsár Attilával. Kövér konkrétumokról azonban nem volt hajlandó beszélni.

Azzal a két papírral kapcsolatban, amit Tóth András adott át a testületnek elmondta, hogy az egyik a K&H kiemelt ügyfeleinek listáját tartalmazza, ám ezt Kövér nem tartja hitelesnek és teljesnek, mivel ellenőrizetlen. A másik papíron Rejtő E. Tibor "munkásságáról" olvasható néhány mondat, ám Kövér ezt sem tartja hitelesnek. Az ülést összegezve Kövér elmondta, hogy nem a nemzetbiztonsági szolgálatok hibája, hogy Kulcsár külföldre tudott szökni. Demeter Ervin (Fidesz) szerint is a nemzetbiztonsági szolgálatok nagyon sokat tettek a brókerbotrány felderítése érdekében.

A bizottság következő ülésén meg kívánja hallgatni Tóth Károly szocialista alelnök javaslatára Áder János fideszes frakcióvezetőt a Kulcsár Attilával való találkozójáról. Kövér szerint ugyanilyen jogon másokat is meghallgathatnak, például Mudura Sándort, Medgyessy Péter barátját is.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?