Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Orbán előadás közben csatlakozhat a Tragédiához

2002.03.12. 19:05
Ha Orbán Viktor mégsem érne vissza időben a barcelonai csúcsról, akkor nélküle kezdődik el a Nemzeti Színház megnyitója - közölte Borókai Gábor kormányszóvivő. A kabinet mai ülésen egyébként a kulturális tárca vezetője adott tájékoztatót a színház építésének költségeiről. Borókai elmondta, hogy a beruházás 1998-as értéken 1 milliárd forinttal olcsóbb lett az akkor előirányzott 13 milliárdos keretnél.
Ha Orbán Viktor mégsem érne vissza március 15-én időben a barcelonai EU-csúcsról, akkor nélküle kezdődik el a Nemzeti Színház megnyitója, a miniszterelnök pedig majd csatlakozik az ünnepséghez - jelentette ki Borókai Gábor kormányszóvivő kedden. Orbán ugyanis részt vesz az EU tag- és tagjelölt államainak állam- és kormányfőinek ülésén, gépe pedig csak este fél nyolckor száll le Ferihegyen.

98-as áron alul

A beruházó cég 8,8 milliárd forintot költött a színház épületére, a színpadtechnika pedig további 3,3 milliárd forintba került. A 12,1 milliárdos - mai áron számolva 15,4 milliárdos - összköltséggel Borókai szerint az építkezés közel 1 milliárdot spórolt meg a költségvetésnek. A kormány mai ülésén azzal bízta meg Rockenbauer Zoltánt, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának vezetőjét, hogy dolgozzon ki előterjesztést a pénz kulturális célú felhasználására. Borókai szerint a költségvetés bevételhez is jut az Erzsébet téri beruházás eladásából. Az Index kérdésére válaszolva a szóvivő úgy vélekedett, hogy a Nemzeti korábbi építkezésére költött 1,5 milliárdot is fedezheti az egyébként a fővárossal felezett eladási bevétel.

Százötven évente érthető

Borókai a premier televíziós közvetítésről kialakult vitáról úgy vélekedett: érthető, hogy ha Magyarországon százötven évente van Nemzeti-megnyitó, akkor azt közvetíti a televízió. Dobos Menyhért, a Magyar Televízió Rt. elnökének kabinetfőnöke viszont érthetetlennek tartja azt a hercehurcát, ami a Nemzeti Színház premierjének televíziós közvetítése körül kialakult, és azt is leszögezte: semmi sem indokolja a jajveszékelők kétségeit. Dobos Menyhért az MTI-nek elmondta: az m1-es csatorna a Nemzeti Színház ünnepélyes megnyitója után élőben közvetíti Madách Imre: Az ember tragédiája című drámájának bemutatóját. - A közszolgálati televízió saját technikai eszközeivel sugározza az előadást, a televíziós szakemberek már több próbán jártak, így minden részlettel megismerkedhettek - közölte. Dobos Menyhért utalt arra, hogy a Nemzeti Színház szakemberei és a televíziós stáb közötti egyeztetés során világossá vált: nem lehet gond a premier közvetítésével, hiszen annak lebonyolítása egyszerű technikai kérdés.

Még tárgyalnak

Az MTI információi szerint a nap folyamán folytatódtak a tárgyalások, de a Magyar Televízió Rt. és a Nemzeti Színház vezetői még nem írták alá a szerződést a teátrum nyitóelőadásának közvetítéséről. A Nemzeti Színház 20 millió forintot kér a közvetítési jogért, és a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma garanciát vállalt a költségek kifizetésére. Szakály Sándor, a Duna Televízió Rt. alelnöke elmondta: a Tragédiát a Duna Televízió is élő, egyenes adásban sugározza. - A Duna Televízió hű önmagához, és lehetővé teszi, hogy a határon túli magyar közösségek is együtt ünnepelhessenek az anyaországi magyarokkal, amikor felavatják az új Nemzeti Színházat - tette hozzá Szakály Sándor.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek