Zelma, Rajmund
-5 °C
-1 °C

Gyurcsány ultimátuma foglalkoztatja a nemzetközi sajtót

2007.02.25. 15:23
A román Mediafax hírügynökség úgy tudósít az MSZP kongresszusáról, hogy a sokat támadott miniszterelnököt választották pártelnökké. A dpa kiemeli, hogy Gyurcsány egyedüli jelölt volt. Az osztrák hírügynökség Horn Gyulát is idézi.

A dpa német hírügynökség szerint Gyurcsány Ferenc a baloldal megújítását ígérte, miután átvette a Magyar Szocialista Párt vezetését. "Hosszú út előtt állunk, de mindenkit magunkkal viszünk" - ezt a mondatot emelte ki a hírforrás a miniszterelnök beszédéből.

Nem volt más jelölt

A dpa felidézi, hogy Gyurcsányt szombaton választották meg pártelnökké, miután nem volt konkurense e posztra. A hírügynökség megjegyzi: a szavazás előtt Gyurcsány azt mondta, csak akkor vállalja a feladatot és folytatja miniszterelnöki ténykedését, ha legalább 75 százalékot kap. Végül 89 százalékot ért el - derül ki a tudósításból.

A német hírforrás kiemeli azt is, hogy az MSZP és különösen Gyurcsány népszerűsége igen alacsony szinten áll, minthogy fájdalmas reformokat hajtanak végre.

A reform része az energiaárak emelése, az adók emelése, az oktatás reformja és az egészségügy átalakítása. A hírügynökség fontosnak tartja azt is, hogy Magyarország (költségvetési) hiánya 10 százalékos szinten van, ami a legmagasabb az Európai Unióban.

Román visszhang: szorosra zárták a sorokat

A román Mediafax hírügynökség úgy tudósít az MSZP kongresszusáról, hogy a sokat támadott miniszterelnököt választották pártelnökké. Ezzel szorosra zárta sorait az MSZP - jegyzi meg a tudósítás - elsősorban azért, hogy végrehajtsák a népszerűtlen reformokat.

A 45 éves Gyurcsány egyedüli jelöltként nyerte a szavazást, 89,15 százalékkal - jelöli meg a pontos szavazati arányt a Mediafax, amely szerint az elsöprő többség megakadályozta a kormány bukását, hiszen Gyurcsány előzőleg azzal fenyegetőzött, hogy lemond a miniszterelnöki tisztségről, ha nem kap legalább 75 százalékot.

Osztrák tudósítás Gyurcsány és Horn felszólalásairól

Az APA osztrák hírügynökség szerint a kormányzó szocialisták majdnem 90 százalékban hagyták jóvá Gyurcsány megválasztását. Az APA is utal Gyurcsány ultimátumára, és hogy a miniszterelnök az egyetlen jelölt volt. Az APA kiemeli, hogy Gyurcsány az MSZP küldötteit és politikusait felszólította: ne "súlyként és ellensúlyként" határozzák meg magukat, hanem partnerekként.

Eszerint a pártnak világos stratégiára van szüksége, és tisztáznia kell a múlthoz való viszonyát is. Gyurcsány szerint tehát a magyar baloldal nem képviselhet olyan politikát, amely a változások "korrektúráját" sürgeti.

Az APA úgy idézi Gyurcsány szavait, hogy most a nemzeti (nacionalista) Magyarország és a modernizálódó Magyarország állnak egymással szemben. Ezek között "egyenlőtlen" csatározások folynak. Miközben a nemzeti Magyarország radikalizálódhat, a progresszív, modernizáló politika a másik oldalon ezt nem teheti meg.

Az APA kiemeli, hogy Horn Gyula Gyurcsányt a politika nagymesterének nevezte a kongresszuson, ugyanakkor a volt kormányfő kritizálta Gyurcsányt, hogy kevés "társadalmi munkát" végez.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!