Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Gyurcsány ultimátuma foglalkoztatja a nemzetközi sajtót

2007.02.25. 15:23
A román Mediafax hírügynökség úgy tudósít az MSZP kongresszusáról, hogy a sokat támadott miniszterelnököt választották pártelnökké. A dpa kiemeli, hogy Gyurcsány egyedüli jelölt volt. Az osztrák hírügynökség Horn Gyulát is idézi.

A dpa német hírügynökség szerint Gyurcsány Ferenc a baloldal megújítását ígérte, miután átvette a Magyar Szocialista Párt vezetését. "Hosszú út előtt állunk, de mindenkit magunkkal viszünk" - ezt a mondatot emelte ki a hírforrás a miniszterelnök beszédéből.

Nem volt más jelölt

A dpa felidézi, hogy Gyurcsányt szombaton választották meg pártelnökké, miután nem volt konkurense e posztra. A hírügynökség megjegyzi: a szavazás előtt Gyurcsány azt mondta, csak akkor vállalja a feladatot és folytatja miniszterelnöki ténykedését, ha legalább 75 százalékot kap. Végül 89 százalékot ért el - derül ki a tudósításból.

A német hírforrás kiemeli azt is, hogy az MSZP és különösen Gyurcsány népszerűsége igen alacsony szinten áll, minthogy fájdalmas reformokat hajtanak végre.

A reform része az energiaárak emelése, az adók emelése, az oktatás reformja és az egészségügy átalakítása. A hírügynökség fontosnak tartja azt is, hogy Magyarország (költségvetési) hiánya 10 százalékos szinten van, ami a legmagasabb az Európai Unióban.

Román visszhang: szorosra zárták a sorokat

A román Mediafax hírügynökség úgy tudósít az MSZP kongresszusáról, hogy a sokat támadott miniszterelnököt választották pártelnökké. Ezzel szorosra zárta sorait az MSZP - jegyzi meg a tudósítás - elsősorban azért, hogy végrehajtsák a népszerűtlen reformokat.

A 45 éves Gyurcsány egyedüli jelöltként nyerte a szavazást, 89,15 százalékkal - jelöli meg a pontos szavazati arányt a Mediafax, amely szerint az elsöprő többség megakadályozta a kormány bukását, hiszen Gyurcsány előzőleg azzal fenyegetőzött, hogy lemond a miniszterelnöki tisztségről, ha nem kap legalább 75 százalékot.

Osztrák tudósítás Gyurcsány és Horn felszólalásairól

Az APA osztrák hírügynökség szerint a kormányzó szocialisták majdnem 90 százalékban hagyták jóvá Gyurcsány megválasztását. Az APA is utal Gyurcsány ultimátumára, és hogy a miniszterelnök az egyetlen jelölt volt. Az APA kiemeli, hogy Gyurcsány az MSZP küldötteit és politikusait felszólította: ne "súlyként és ellensúlyként" határozzák meg magukat, hanem partnerekként.

Eszerint a pártnak világos stratégiára van szüksége, és tisztáznia kell a múlthoz való viszonyát is. Gyurcsány szerint tehát a magyar baloldal nem képviselhet olyan politikát, amely a változások "korrektúráját" sürgeti.

Az APA úgy idézi Gyurcsány szavait, hogy most a nemzeti (nacionalista) Magyarország és a modernizálódó Magyarország állnak egymással szemben. Ezek között "egyenlőtlen" csatározások folynak. Miközben a nemzeti Magyarország radikalizálódhat, a progresszív, modernizáló politika a másik oldalon ezt nem teheti meg.

Az APA kiemeli, hogy Horn Gyula Gyurcsányt a politika nagymesterének nevezte a kongresszuson, ugyanakkor a volt kormányfő kritizálta Gyurcsányt, hogy kevés "társadalmi munkát" végez.