Auguszta
-7 °C
0 °C

Miniszteri utasításra osztogatták a kéklámpát

2000.11.24. 15:50
A rendőrség jogkövetően járt el, amikor - a most módosítás előtt álló BM-rendeletre hivatkozva - először megtagadta számos miniszter és államtitkár megkülönböztető jelzést igénylő kérelmét. Pintér Sándor belügyminiszter és Valenta László, miniszteri kabinetfőnök személyes utasítására azonban később minden kérelmező pozitív választ kapott - írja pénteki számában az Élet és Irodalom. A lap beszámol arról is, hogy Orbán Viktor miniszterelnök egyik tanácsadója elsőként főnökétől, a kormányfőtől kért és kapott engedélyt kéklámpa használatra. Borókai Gábor kormányszóvivő szerint azonban csupán arról van szó, hogy a tanácsadó betartotta a hivatali utat és először főnökétől kért engedélyt.
A rendőrség az 1998-as választásokig csak nagyon korlátozott számban adott ki megkülönböztető jelzéseket minisztereknek és államtitkároknak. A belügyminisztérium 1996-os rendelete ugyanis megvonta a kéklámpa használatának jogát majd minden tárcától, azt követően, hogy Gál Zoltán, az Országgyűlés akkori elnökének balesete ráirányította a figyelmet a megkülönböztető jelzések használata körüli rendezetlen állapotra.

A pénteken utcára került Élet és Irodalom cikke szerint a rendőrség ellenállását Pintér Sándor belügyminiszter és Valenta László, a belügyminiszter kabinetfőnöke törte meg, nem sokkal a választások után. A cikk szerint levélben és telefonon egyaránt kifejezte a két vezető, hogy annak a miniszternek és államtitkárnak, aki kéklámpát kér, ki kell adni az engedélyt.

Az egyik, az ÉS által idézett levélből kiderül: módosítani kell az 1996-os BM-rendeletet, hogy a megkülönböztető jelzések kiadása az állami vezetők részére törvényes lehessen. A rendőrség ugyanis a szabályt betartva tagadta meg például Harrach Péter engedélyének kiadását. (Amint arról az Index is beszámolt Kuncze Gábor, korábbi belügyminiszter szerint, ha jogszerűen alkalmazták volna a rendeletet, nem adhattak volna ki a meglévőn kívül senkinek kéklámpát.)

Kormányfői engedély a szirénázáshoz, vagy a kérvényhez

A lap közli annak a levelezésnek a dokumentumait is, amelyet Kesztyűs Rudolf, a miniszterelnök tanácsadója folytatott először főnökeivel, majd az országos rendőrfőkapitánnyal. Kesztyűs három soros levélben kérte a miniszterelnöktől a kéklámpa használatát, amit Nagy Andor, politikai államtitkár szignójával javasolt, a kormányfő pedig aláírta, hogy ,,engedélyezem".

A tanácsadó csak ezek után kérte az ügyben illetékességgel bíró Orbán Péter országos főkapitánytól a kéklámpát. Borókai Gábor kormányszóvivő szerint Kesztyűs csupán a hivatali utat tartotta be, amikor közvetlen főnökeitől kért és kapott hozzájárulást a kérelem továbbításához. Borókai úgy véli: a kormányfő tehát csupán a továbbítást szignálta, nem pedig az országos rendőrfőkapitány hatáskörét elvonva döntött helyette.

A baleset után már nem volt fontos a sziréna

Polt Péter legfőbb ügyész szintén belekeveredett a ,,kéklámpa-ügybe". A rendőrség elutasította az ügyészség azon kérelmét, hogy a legfőbb ügyész helyettesei megkülönböztető jelzéseket szereljenek fel autóikra. Polt az országos rendőrfőkapitánynak írott fellebbezésében úgy véli: a BM-rendelete nem írja elő, hogy ,,a járművek használóinak közvetlenül kell végezniük a közérdekből történő üzemben tartási cél eléréséhez tevékenységet".

A legfőbb ügyész fellebbezését Nógrádi balesete után visszavonta. Horányi Miklós, a Legfőbb Ügyészség sajtószóvivője szerint az ügyészség igazgatási osztálya kérte Polt helyetteseinek a kéklámpa használatának engedélyezését. Miután a rendőrség elutasította a kérést, Polt Péter, élt a mindenki számára nyitva álló fellebbezési lehetőséggel, erről azonban november 7-én kelt levelében lemondott.

Hatala József, az ORFK közbiztonsági főigazgatója az Index péntek délutáni megkeresésére csupán annyit közölt, hogy miután már hétvége van, és ő az utca közepén ácsorog, jövő héten keressük meg kérdéseinkkel, mert egy általa nem olvasott cikk állításaira nem tud reagálni.

Valenta távozott a raport után

Valenta László, a Pintér Sándor kabinetfőnöke pénteken nem volt utolérhető. Első jelentkezésünkkor éppen főnökénél járt, később pedig - a visszahívás mellőzésével - távozott munkahelyéről. Könyves Krisztina, miniszteri szóvivő nem kívánta kommentálni az ÉS cikkét, mert úgy vélte: a legautentikusabban éppen Valenta László tájékoztathatja a sajtót.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!