Sándor, Ede
-4 °C
-1 °C

Népesedési programot készít a kormány

2001.10.26. 14:45
Bár korábban a miniszterelnök nem zárta ki, hogy határon túli magyarok betelepítésével oldja meg a kormány a népesedési gondokat, a kabinet most megalakult népesedési bizottsága elvetette ezt a lehetőséget. A szociális tárca vezetője arra hívta fel a figyelmet: a pesszimista becslések szerint 2050-re 6,5 millióra csökken az ország lakosainak száma.
Megalakult pénteken Budapesten a Nemzeti Népesedési Kormánybizottság (NNK); a miniszterelnök által vezetett, tíz miniszterből és hét szakértőkből álló testület feladata a nemzeti népesedési program kidolgozása. A bizottság megalakításáról június 26-i ülésén döntött a kormány.

Optimista és pesszimista demográfiai jóslatok

Harrach Péter szociális és családügyi miniszter az alakuló ülést követő tájékoztatón kijelentette: a bizottságnak a magyar nemzet legnagyobb problémájára kell megoldást találnia. Elmondta: a legpesszimistább demográfiai előrejelzések alapján elképzelhető, hogy 2050-re 6,5 millióra fogy az ország lakossága, de a leginkább optimista becslések szerint is 9 millióra csökken addigra a lélekszám. A miniszter rámutatott: a demográfiai helyzet rossz, de nem reménytelen, mert az elmúlt másfél évben javultak az erre vonatkozó adatok.

Negyedévente ülésezik a bizottság

A negyedévenként ülésező bizottság tagja, Harrach Péter mellett, Deutsch Tamás ifjúsági és sport, Matolcsy György gazdasági, Mikola István egészségügyi, Pálinkás József oktatási, Pintér Sándor belügy-, Turi-Kovács Béla környezetvédelmi és Varga Mihály pénzügyminiszter, valamint Rockenbauer Zoltán, a nemzeti kulturális örökség minisztere és Stumpf István, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter.

Betelepítés nem várható

Bogár László, a Miniszterelnöki Hivatal politikai államtitkára, az NNK titkára jelezte: a jövő év elejére elkészülhet a nemzeti népesedési program első változata, amely átfogó és hosszú távú megoldás lehet a népesedési problémákra. A tanácskozáson kiderült, bár Orbán Viktor kormányfő korábban nem zárta ki, hogy a népesedéssel kapcsolatos problémákat határontúli magyarok betelepítésével orvoslják, ezzel a lehetőséggel pénteki ülésén nem számolt a népesedési kormánybizottság.