Koronavírus adatok

2022. jan. 27.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Angelika
-3 °C
5 °C

Népi kezdeményezés az iraki szerepvállalásról

2004.05.28. 15:26
Az MDF fontolgatta, hogy aláírásgyűjtést kezdeményez az iraki magyar szerepvállalással kapcsolatban, két állampolgár viszont már hitelesíttette az üggyel kapcsolatos népi kezdeményezés aláíróívét. Az akció mögött nem az MDF áll, de a fórum is támogatja a kezdeményezést, sőt álláspontja általános támogatottságának tudják be a népi kezdeményezést.
Az MDF hónapok óta szorgalmazza az Irakban szolgáló magyar kontingens azonnali hazahívását. Bár az ellenzéki párt korábban áldását adta az iraki misszióhoz, most úgy vélik, hogy egy igazságtalan háború oldalára állt Magyarország a szállító alakulat Irakba vezénylésével.

A kisebbik ellenzéki párt az utóbbi hetekben több alkalommal is kilátásba helyezte, hogy aláírásgyűjtést kezdeményeznek az ügyben, ha június utolsó napjáig nem térnek haza Irakból katonáink. A demokrata fórum legutóbb május elején vetette fel, hogy megfontolják az aláírások gyűjtését egy népi kezdeményezéshez, ha a Katonák Irakban maradnak.

Az MDF végül konkrét lépésre nem szánta rá magát, két állampolgár viszont hitelesíttette az Országos Választási Bizottságnál (OVB) az iraki szerepvállalással kapcsolatos népi kezdeményezésük aláíróíveit. Az OVB még a hét elején jóváhagyta az ívet, amelyen az olvasható: "Alulírottak országos népi kezdeményezést támogatunk az alábbi kérdésben: hogy a Magyar Országgyűlés tegye meg a törvényes lépéseket az iraki magyar katonai kontingens azonnali visszahívására." A népi kezdeményezéshez két hónap alatt kell összegyűjteni a szükséges aláírásokat.

A törvény szerint, ha húszezer hiteles aláírást gyűjtenek, akkor a parlament megfontolja, hogy napirendre tűzi-e az ügyet, ötvenezer aláírás esetén viszont kötelező a Tisztelt Háznak megtárgyalnia a felvetett kérdést. Az aláírásgyűjtés egyébként csak akkor kezdődhet el, ha senki sem támadja meg az OVB döntését a hitelesítésről az Alkotmánybíróságnál.  • Vennék
  • Hírek