Piroska
-2 °C
5 °C

Feljelentés az MSZP népszavazási kampánya miatt

2004.11.22. 16:06
A Magyarok Világszövetsége (MVSZ) szerint a kormány alkotmánysértő és törvénysértő magatartást tanúsít akkor, amikor részesévé válik a kettős állampolgárságról szóló ellenkampánynak, ezért a szövetség feljelentést tett a rendőrségen és az ügyészségen, mondta Patrubány Miklós, az MVSZ elnöke hétfőn Budapesten.
"Az egyik kormányzó párt, az MSZP, milliós tételben gyárt olyan, a választókat súlyosan félretájékoztató dokumentációt, amelynek címoldalán ott szerepel maga a miniszterelnök, amelynek a második oldalán ott szerepel a kormány egyik minisztere, Hiller István - közölte hétfői sajtótájékoztatóján Patrubány Miklós, a Magyarok Világszövetségének elnöke. Ez megengedhetetlen, aki ezt elköveti a népszavazás tisztaságát, esélyegyenlőségét veszélyeztető bűncselekményt követ el."

Gyanakszik a Nemzeti Fórum
Nemzeti Fórum csoport a kormányfőtől vár választ arra, hogy a kettős állampolgársággal összefüggő népszavazás kapcsán országosan terjesztett, gyűlöletkeltésre alkalmas röplapokhoz van-e közük a magyar, illetve a külföldi titkosszolgálatoknak. Balogh László, Font Sándor és Ékes József, a csoport tagjai hétfői sajtótájékoztatójukon elmondták, hogy ismeretlen személyek országosan terjesztik azt a sárga színű röplapot, amely "nem" szavazatra buzdít a kettős állampolgársággal kapcsolatos népszavazáson, és amely szerintük gyűlöletkeltésre alkalmas.

Ötmillió példányos MSZP-s röplap

Elmondta: az MVSZ a rendőrségen és az ügyészségen tett feljelentést ismeretlen tettes ellen azért a szórólapért, amelyet ötmillió példányban terjesztett az MSZP az országban. A szórólapok szerinte kimerítik a Btk. 211 paragrafusában foglalt bűncselekményt, amely a népszavazási félretájékoztatásra vonatkozik. Felhívta a figyelmet arra: az Alkotmánybíróság már 1997-ben kimondta, hogy a kötelező ügydöntő népszavazás egész folyamatát abszolút alkotmányos oltalom illeti.

"Sem az országgyűlés, sem a kormány, sem a köztársasági elnök nem avatkozhat be ebbe a folyamatba úgy, hogy bármi módon befolyásoljon" - tette hozzá. "Mindezek alapján azt kell mondanunk, hogy a MVSZ kénytelen az Országos Választási Bizottsághoz (OVB) fordulni" - tette hozzá.

A költségeken a hangsúly

Magyarországon december 5-én tartanak népszavazást a kettős állampolgárságról. Az ellenzők szerint túlságosan költséges lenne, ha a határon túliak megkaphatnák a kettős állampolgárságot, és a döntés után áttelepülési hullám indulna. A kormány szerint nyolcszázezer magyar áttelepülése ötszázmilliárd forint többletköltséggel járna. A két héttel ezelőtt indított ellenkampányuk a hangsúlyt a kettős állampolgárság kiterjesztésének költségeire helyezi.

A támogatók nem számolnak pluszköltséggel, szerintük a lelki okok mellett a magyar útlevél lenne a legfőbb haszna a kettős állampolgárság megadásának.