A Legfelsőbb Bíróság kiköltöztetné a Néprajzi Múzeumot

2003.02.06. 11:57
Bár Szili Katalin Házelnök is drukkol azért, hogy a Legfelsőbb Bíróság költözhessen a Néprajzi Múzeum jelenlegi épületébe, az esetleges Kossuth téri rendezkedésről senki sem értesítette hivatalosan a múzeum vezetését. Lomnici Zoltán, az LB elnöke az utóbbi időben többször is felvetette, hogy a Kúria székhelyeként létrehozott, ám ötven éve múzeumként használt épületet az eredeti célok jogán "visszakérje az igazságszolgáltatásnak". A Néprajzi Múzeum kiköltöztetése az előző kormány idején s felmerült. Az akkori házelnök, Áder János a Miniszterelnöki Hivatal méltó helyét látta benne.
A Legfelsőbb Bíróság elnöke szerint pazarlás kifizetni évi negyedmillárd forintot a Fővárosi Ítélőtábla elhelyezéséért, mert a Kossuth téri múzeum épülete hosszútávon is megoldaná a kérdést.

A Kúria visszavétele

Lomnici Zoltán az utóbbi hónapokban már többször előállt a Parlamenttel szemben elhelyezkedő egykori Királyi Kúria "visszavételének" ötletével. Lomnici szerint ugyanis a legfőbb bírói testület székhelyeként létrehozott épületnek ma is igazságszolgáltatási célokat kellene szolgálnia. Az LB elnöke az Országos Igazságszolgáltatási Tanács szerdai ülésén is felvetette a tervet. Az ülésen résztvevő Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke pedig kifejtette, drukkol azért, hogy az intézmény tekintélyének megfelelő helyre kerüljön.

Csak négyzetmétert kaptak

A Néprajzi Múzeum főigazgatója, Fejős Zoltán az Index kérdésére elmondta, hogy a felvetésekről eddig nem kapott hivatalos tájékoztatást, és maga Lomnici Zoltán sem járt az épületben. Bár a Miniszterelnöki Hivatal kormányzati szerveket elhelyező csoportja kért adatokat a múzeumról, a válaszban csupán az alapterületről tudtak információt adni, mivel az épület drága műszaki felmérésére az utóbbi évtizedekben nem volt pénz. A főigazgató elmondta, hogy a 250 ezer tárgyat, 400 ezer fotót és több iratkilométer dokumentációt őrző múzeum költözése több évet és jónéhány milliárdot venne igénybe.

A Parlament közelsége

Az Orbán-kormány idején, 1999-ben az akkori kulturális miniszter, Hámori József már egy szakbizottságot is létrehozott annak kivizsgálására, hova és milyen ütemezésben költözhetne a Kossuth-térről a Néprajzi Múzeum miután kitudódott, hogy a múzeum jelenlegi épületébe a Miniszterelnöki Hivatalt helyezné a kormány. Áder János házelnök akkor elismerte, hogy ő kezdeményezte, hogy a Miniszterelnöki Hivatal költözzön ki az Országház épületéből. A egykori Királyi Kúria Áder szerint méltó helyet adhatna Miniszterelnöki Hivatal számára. Borókai Gábor kormányszóvivő hamarosan kész tényként közölte, hogy "optimális esetben" még 1999-ben meg is történhet a Néprajzi Múzeum áttelepítése.

A Néprajzi Múzeum elhelyezésére pedig három "célhelyszínt" - a Kilián laktanyát, az óbudai Zichy-kastélyt, valamint az Óbudai Gázgyár épületét - jelölte meg. A múzeum látogatottsága egyébként a kiköltöztetés tervének hírére jelentősen megnövekedett, és a vendégkönyvbe tömegével kerültek be az együttérzést és szolidaritást kifejező bejegyzések.  • Tippek
  • Babaváró hitel