Endre, Elek
16 °C
28 °C

Hazaértek a külföldön leadott népszavazási voksok

2008.03.14. 22:14
Hétfőn jogerőre emelkedhet a népszavazás eredménye, ha senki nem támadja meg. Eddig az Országos Választási bizottság a külképviseleteken leadott, mintegy 3 ezer szavazatra várt. A külföldről érkezett szavaztok is a hazai arányokat tükrözték: az igenek aránya mindhárom kérdésben meghaladta a 80 százalékot.

A külképviseleteken leadott szavazatok aránya nem sokkal tért el a magyarországitól, így mind a három népszavazási kérdésben az igenek kerültek túlnyomó többségbe. A tandíj kérdésében 82:18 az igenek és nemek aránya, míg a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében 84:16.

Az OVB az Országos Választási Iroda (OVI) munkatársai segítségével nyolc órás munka után végzett a 91 külképviseletről 95 urnában beérkező mintegy 2.800 szavazat számlálásával, valamint a jegyzőkönyvek ellenőrzésével. A 91 külképviseleti szavazóhely egyetlen szavazókörnek számít.

Az OVB a magyarországi és a külképviseleti szavazatok összesítésével, a népszavazás összesített eredményének megállapításával várhatóan még péntek éjfélig végez. Ha a testület határozatát három napig nem támadja meg senki a Legfelsőbb Bíróság előtt, akkor az eredmény hétfő este jogerőre emelkedik.

Az OVB egy magánszemély kifogása alapján azt állapította meg, hogy az Index internetes portál megsértette a kampánycsendet, amikor vasárnap egy fényképet tett közzé, amelyen Kóka János, az SZDSZ elnöke, mielőtt az urnába dobta volna, felmutatta a nem-re "beikszelt" szavazócéduláit.

Az Országos Választási Bizottság (OVB) péntek késő esti ülésén megállapította a március 9-ei népszavazás összesített eredményét is. A tandíj, a vizitdíj és a kórházi napidíj kérdésében eredményes volt a népszavazás; a népakarat kifejezése így három évig köti az országgyűlést.

Az MTI-nek is átadott jegyzőkönyv szerint a tandíj kérdésében 3.309.616-an szavaztak igennel, míg 715.642-en nemmel. A vizitdíj kérdésében az igen szavazatok száma 3.321.313, míg a nemeké 708.283. A kórházi napidíjat érintő kérdésre 3.385.981-en voksoltak igennel és 640.936-an nemmel. Ha az OVB a népszavazás összesített eredményét megállapító határozatát három napig nem támadja meg senki a Legfelsőbb Bíróság előtt, akkor az eredmény hétfő este jogerőre emelkedik..

Az OVB ülésén hitelesített egy újabb népszavazási kezdeményezést. Ez azt jelenti, hogy várhatóan megkezdődhet az aláírásgyűjtés a következő kérdésben: "Egyetért-e Ön azzal, hogy Magyarországon ne vezessék be a mindenki által kötelezően választandó, üzleti alapon működő, többpénztáras egészségbiztosítást?". E kérdés abban tér el az Albert-házaspár által korábban kezdeményezett kérdéstől, hogy ebben a "több-pénztáras" kifejezés szerepel a "több-biztosítós" helyett. .