Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Dávid Ibolya a választók kedvence

2003.03.03. 07:54
A köztársasági elnököt, a miniszterelnököt és az igazságügyi minisztert is megelőzve Dávid Ibolya, az MDF elnöke vezeti a népszerűségi listát - derült ki a Szonda Ipsos február 5-22. között végzett közvéleménykutatásából. Medgyessy Péter tetszési indexe 2 ponttal esett, Orbáné 1 ponttal nőtt, azonban így is csak a népszerűségi lista 16. helyét sikerült megcsípnie.
A nemrégiben újraválasztott MDF elnöke 66 pontjával immár harmadik hónapja vezeti a népszerűségi rangsort, őt követi Mádl Ferenc 63 és Medgyessy Péter 60 ponttal. A kormányfő ugyan így is a harmadik helyen áll, azonban a januári eredményekhez képest tetszési indexe 2 ponttal esett.

A felmérésről
Az adatfelvétel ideje: 2003. február 5-22. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves vagy annál idősebb lakosságát képviselik.
Juhász és Csillag a legnépszerűtlenebb miniszterek

Bárándy Péter igazságügyi miniszter továbbra is élvezi a választók bizalmát, 60-as pontszámával a negyedik helyen áll, őt követi Szili Katalin, az Országgyűlés elnöke, valamint Csehák Judit egészségügyi miniszter.

A Medgyessy-kormány szinte valamennyi tagja az első 15-ben kapott helyet, így Jánosi György sport-, Kovács László külügy-, László Csaba pénzügy-, Kovács Kálmán informatikai-, Magyar Bálint oktatási-, Kóródi Mária vízügyi- és Lamperth Mónika belügyminiszter. A posztjáról - a felmérés után - távozott Kiss Elemér kancelláriaminiszternek azonban csak 51, Németh Imrének, az agrár tárca első emberének 49, Kiss Péter korábbi munkaügyi, a MeH leendő vezetőjének 48, Görgey Gábor kulturális miniszternek szintén 48, Juhász Ferenc honvédelmi és Csillag István gazdasági miniszternek csak 47 pontot sikerült elérnie. Juhász és Csillag 23., illetve 24. helyezésével így kivívta a kormány legnépszerűtlenebb vezetőinek "rangját".

A legkevésbé ismert politikus "díját" februárban Csillag Istvánnak sikerült besöpörnie, neki csak a lakosság 37%-a ismeri a nevét.

Csurka csak 18 pontot kapott

Az ellenzéki politikusok közül Dávid Ibolya első helye után Orbán Viktor következik, a volt kormányfő 52 pontos eredményével a lista 16. helyén szerepel. Herényi Károly, az MDF frakcióvezetője a 18., Kupa Mihály, a Centrum Párt vezetője a 21., Áder János, 26., Kövér László, a Fidesz "megmondó-embere" a 27. helyen végzett.

A népszerűségi index utolsó két helyét Thürmer Gyulának (29 pont), a Munkáspárt, illetve Csurka Istvánnak (18 pont), a MIÉP elnökének "sikerült megcsípnie".