Ágnes
-1 °C
2 °C

Medgyessy népszerűbb, mint Orbán, Horn vagy Antall volt

2003.03.24. 07:28
Továbbra is az MDF elnöke vezeti a népszerűségi listát, őt követi Mádl Ferenc köztársasági elnök majd Medgyessy Péter miniszterelnök. Medgyessy harmadik helyével és 60 pontjával a legnépszerűbb miniszterelnök a rendszerváltás óta. A sor végét ezúttal is Kövér, Thürmer és Csurka - derül ki a Szonda Ipsos márciusban végzett közvélemény-kutatásából.
Az elmúlt egy hónapban a kormánypártiak közül csak Kuncze Gábornak, az SZDSZ elnökének Kiss Péternek, a MeH nemrégiben kinevezett vezetőjének és Juhász Ferenc honvédelmi miniszternek sikerült növelnie népszerűségét - idézi a Szonda eredményeit a Népszabadság.

Medgyessy megőrizte népszerűségét

Bárándy Péter igazságügyi-, Jánosi György sport-, László Csaba pénzügyi- és Kovács Kálmán informatikai miniszternek azonban 3 ponttal csökkent a népszerűségi indexe. Medgyessy Péter 60 ponttal a harmadik helyen, Kovács László 53 ponttal a lista első negyedében található. Most debütál a rangsor tagjaként Burány Sándor. A munkaügyi miniszter a kevéssé ismert politikusok közé tartozik, s a közepesnél valamivel alacsonyabb, 45-ös a rokonszenvmutatója.

Az első három helyezett személye változatlan, s lényegében pontszámaik és sorrendjük sem módosult az elmúlt hónapokban. Ez különösen a miniszterelnök esetében figyelemre méltó, hiszen elődjei kormányzásuk ezen időszakában rosszabbul álltak. Orbán Viktor 1999 tavaszán 53 ponttal a középmezőnyben, Horn Gyula 1995 ugyanezen időszakában 44 ponttal a lista utolsó harmadában, mint ahogy Antall József 1991 tavaszi megítélése is hasonló, 45 pontos volt - emlékeztet a napilap.

Kupa a legnépszerűbb parlamenten kívüli

A választások után a parlamentből kiszorult pártok azóta sem tudtak megizmosodni, s vezetőik is inkább a politikusi lista vége felé találhatók. Még Kupa Mihály áll a legjobban, folyamatosan tartva a 48 és 50 közötti pontszámokat. Jóval rosszabb helyzetben található Thürmer Gyula és Csurka István. A Munkáspárt elnöke a hónapok többségében meghaladja a 30 pontot. A MIÉP-elnök a választások óta nem tudott felülemelkedni a 20 ponton.

Munkamódszer
Az adatfelvétel ideje: 2003. március 6-14. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Az alapsokaság és a megkérdezettek összetétele megegyezik. Minden hónapban más-más 1000 vagy 1500 főt kérdeznek meg személyes megkereséssel, kiválasztásuk az ún. kétlépcsős rétegzett mintavétellel, a teljes véletlent biztosító módszerrel történik, azaz minden felnőtt magyar állampolgárnak azonos esélye van a mintába kerülésre.