Gusztáv
3 °C
7 °C

Medgyessy a népszerűségi lista élén

2002.09.02. 08:31
A rendszerváltás óta most először áll miniszterelnök a népszerűségi lista élén. Medgyessy Péter - holtversenyben Bárándy Péterrel és Mádl Ferenccel - a dobogó tetején található, 61 pontos népszerűségi indexszel. Az elmúlt hónapban a köztársasági elnök rokonszenvmutatója változott a legnagyobb mértékben, 5 pontot csökkent. Ellenzéki politikusok közül egyedül Dávid Ibolya szerepel jó helyen, a negyedik legnépszerűbb politikusként, míg Orbán Viktornak csak a 23. helyet sikerült megkaparintania.
A kormány politikusait az első negyedév után kedvezően értékelik az emberek, minden miniszter népszerűségi pontszáma meghaladja az 50-es értéket - adja közre a Népszabadság a Szonda Ipsos augusztus elején végzett közvélemény-kutatási eredményeit.

Holtversenyben

Bárándy Péter
Beiktatása után minden eddigi miniszterelnök nagy bizalmat, magas pontszámot kapott, de korábban arra még nem volt példa, hogy első helyezett legyen. Az is ritkaság, hogy egy új miniszter mindjárt az élvonalban startoljon. Az viszont már elég gyakori, hogy a köztársasági elnök a legnépszerűbb politikusok egyike. Bárándy Péter, Medgyessy Péter és Mádl Ferenc holtversenye a jelentősebb társadalmi csoportokban is eléggé hasonló megítélést takar. Legfeljebb 5-6 pontos különbségek mutatkoznak megítélésükben, ami mintahibán belüli eltéréseket jelent.

Mádl a legnagyobb vesztes

Mádl Ferenc
Ugyanakkor nagyon másként látják őket az MSZP, az SZDSZ és a Fidesz hívei. A legnagyobb kormánypárt támogatói körében Medgyessy 87 pontot kapott, Bárándy Péter 74 pontot, míg Mádl Ferenc 58 pontot. Hasonló az SZDSZ-esek sorrendje, csak az általuk adott pontszámok mások: Medgyessy 74, Bárándy 71, Mádl 54 pont. Éppen fordítottan rangsorolnak a Fidesz-táborban, és a népszerűségi mutatók közötti eltérések is sokkal nagyobbak. A fiatal demokraták a köztársasági elnököt 70 pontra értékelték, az igazságügy-minisztert 45 pontra, míg a kormányfőt 31 pontra. Számottevő nagyságú csoportnak számít még a politikailag aktív, de pártpreferenciájában bizonytalan réteg (7 százalék). Körükben Mádl Ferenc 66 pontot, Bárándy Péter 58 pontot, Medgyessy Péter 55 pontot szerzett. Mádl Ferenc e havi visszaesésének nincsenek karakteres jellegzetességei, csaknem minden csoportban azonos mértékben esett a pontszáma.

Minden kormánytag felkerült a listára

Ebben a hónapban az összes miniszter szerepel a népszerűségi listán, ugyanis mindegyikük elérte a 33 százalékos ismertséget. A tárcák vezetői közepesen vagy annál is népszerűbbek. Még a legalacsonyabb indexek (Görgey Gábor és Csillag István 51 pontja) is felette vannak a középértéknek. Bár nincsenek igazán nagy különbségek a miniszterek pontszámai között, annyi mindenképpen elmondható, hogy Jánosi György, Csehák Judit, Lamperth Mónika és László Csaba a rangsor felső negyedében található. Náluk csak a 4. helyen lévő Dávid Ibolya népszerűbb.

A listára most felkerült - kevéssé ismert - kormánytagok megítélésének közös jellegzetessége, hogy a legtöbben (a véleményalkotók közül nagyjából négytizednyien) közepes osztályzattal fejezték ki véleményüket.

A lista végén az ellenzék

Medgyessy Péter
A politikai pártok vezetői közül a már említett Dávid Ibolya szerepelt a legjobban a Szonda Ipsos közvéleménykutatása szerint, őt Kovács László, az MSZP elnöke (10.), Kuncze Gábor, az SZDSZ első embere (19.), majd Áder János, a Fidesz ügyvezető elnöke (26.) és a sor végén Csurka István, a MIÉP elnöke (29.)követi.

A lista végén ellenzéki vagy parlamenten kívüli pártok politikusai szerepelnek. Orbán Viktor csak Görgey Gábornál népszerűtlenebb, neki a 23. helyet sikerült elérnie. Az ex-miniszterelnököt a sor végén Kupa Mihály, Balsai István és Áder János követi. Kifejezetten negatívan csak három személyt értékelnek a megkérdezettek. Kövér László és Thürmer Gyula 30 körüli pontszámokkal, Csurka István eddigi legrosszabb mutatójával, 18 ponttal található meg a rangsor végén.

A módszer
A vizsgálat módszeréről: Az adatfelvétel ideje: 2002. augusztus 3-13. A megkérdezettek száma: 1500 fő, akik együttesen az ország 18 éves és annál idősebb lakosságát képviselik. Alapsokaság: 18 éves és idősebb, állandó magyarországi lakóhellyel rendelkező magyar állampolgár. Minden hónapban más-más 1000 vagy 1500 főt kérdez meg a Szonda Ipsos személyes megkereséssel, kiválasztásuk az úgynevezett kétlépcsős rétegzett mintavétellel történik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!