Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

Áder: Csak azért is megtartjuk a népszavazást

2006.11.22. 11:47
A legnagyobb ellenzéki párt napokon belül az Alkotmánybírósághoz fordul, mert az Országos Választási Bizottság (OVB) hét népszavazási kérdésükből négyre nemet mondott. Áder János szerint a bizottság politikailag elfogult és szakmaiatlan döntést hozott.

A Fidesz szerint az Országos Választási Bizottság politikailag elfogult, szakmailag elfogadhatatlan döntést hozott a párt és a KDNP közös népszavazási kezdeményezéséről. Áder János, a párt parlamenti alelnöke szerint "az Országos Választási Bizottság a saját álláspontjához sem volt következetes: a hét kérdés vonatkozásában egymásnak is ellentmondó érvelést használ, a tiltott tárgy körébe való ütközés vizsgálata nem felel meg a korábbi alkotmánybírósági döntéseknek. Tehát szakmailag megalapozatlan, elfogadhatatlan döntést hozott az Országos Választási Bizottság" - hangsúlyozta.

Az Országos Választási Bizottság a Fidesz és a KDNP hét népszavazási kezdeményezése közül hármat hitelesített hétfői és keddi ülésén: a kórházak állami és önkormányzati kézben maradásáról, a gyógyszerek patikán belüli árusításáról és a termőföld családi gazdálkodóknál maradásáról szóló kérdéseket.

Elutasította viszont a tandíjról, a vizitdíjról, a nyugdíjasok munkavállalásáról és a képviselők objektív felelősségéről szóló kezdeményezést. A tandíjról szóló kérdésben a testület arra hivatkozik, hogy ez a kérdés szerepel a kormányprogramban, ezért nem lehet népszavazást kiírni erről, a program azonban csak az utólagos képzési hozzájárulásról szól, a tandíj jelenlegi formájáról nem, hangsúlyozta Áder János.

A vizitdíjkérdést a bizottság azért utasította el, mert az közvetlenül érinti a költségvetést, a fideszes politikus szerint viszont korábbi alkotmánybírósági döntések az ilyen ügyekben másként rendelkeztek. Az OVB értékelése szerint nem volt kellően egyértelmű a nyugdíjról szóló kérdés, amelyben a két párt arról kérdezte volna az embereket, hogy maradjon-e a 2006. október 23-ig működő rendszer, tette hozzá Áder János.

Az ellenzéki képviselő rámutatott, hogy a negyedik elutasított kérdésben korábban nem hozott határozatot az Alkotmánybíróság. Áder János hangsúlyozta: akkor is megtartják a népszavazást, ha az eredetileg kezdeményezett hét kérdés nem mindegyike kerülhet fel a szavazólapra. A politikus kijelentette, hogy napokon belül az Alkotmánybírósághoz kerül a Fidesz beadványa.