Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Javul a szabad demokraták népszerűsége

2002.11.25. 11:05
Az elmúlt hónapban felszálló ágba kerültek a népszerűségi listán a szabad demokrata politikusok, közülük is leginkább Kuncze Gábor és Demszky Gábor - derül ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából. Az SZDSZ elnöke öt pontot, a főpolgármester négy pontot javított, s ezzel mindketten a rokonszenvrangsor felső harmadában találhatók. Ugyanakkor most sem változott az élvonal összetétele, immáron fél éve Medgyessy Péter, Mádl Ferenc, Dávid Ibolya és Bárándy Péter áll az élen.
A helyhatósági választások után javult vagy stabilizálódott a kormánypárti politikusok megítélése. Különösképpen Demszky Gábor és Kuncze Gábor helyzete vált kedvezőbbé, négy, illetve öt pontnyi emelkedéssel- írja a Népszabadság a közvélemény kutató cég adataira hivatkozva.

Demszky a vidékieknek is tetszik

Az újraválasztott főpolgármester a Szonda Ipsos népszerűségi listáján most a 7., a Századvég-Tárkinál viszont a 4. helyen szerepel. Demszky népszerűsége a Szonda szerint inkább vidéken nőtt az utóbbi hetekben, mint a fővárosban. Győzelmének híre a vidéki városokban és falvakban öt-öt pontnyi bővülést hozott, s így most 55 és 57 pontos e két településtípusban. A budapestiek október elején 57 pontra értékelték, november első felében 60 pontra. Bár Demszky a fővárosiak frissen megválasztott első embere, mint látható, vidéken is közel ugyanolyan népszerű.

Az utolsó hónapban - szoros összefüggésben az önkormányzati választások kampányával - a Demszkyvel kapcsolatos vélemények jelentős mértékben módosultak a nagyobb pártok szavazótáboraiban. Az MSZP-sek körében 59 pontról 65 pontra javult a rokonszenvmutatója, az SZDSZ hívei pedig már-már osztatlan egységben sorakoztak fel mögé (75 pontról 84 pontra emelkedett az indexe). Ezzel párhuzamosan a Fidesz szavazói körében ellenszenvesebbé vált az elmúlt hetekben, 46 pontról 42 pontra csökkent a mutatója.

Kuncze a diplomások között népszerű

Kuncze Gábor - aki 56 ponttal a népszerűségi lista 9. helyen áll - megítélésének változásában két dolog figyelemre méltó. Egyrészt a diplomások, a szellemi tevékenységet végzők körében tapasztalható 9-11 pontos növekedés. Másrészt nála is a pártszimpátiák befolyásolták az összképet - véli a Szonda Ipsos. Az MSZP táborában egyetlen hónap alatt 67 pontról 74 pontra, az SZDSZ-ében 83 pontról 88 pontra emelkedett a rokonszenvmutatója. Mindeközben a Fidesz hívei között negatív irányú módosulás történt: 33 pont helyett 27 pont található a neve mellett.

Mádl és Medgyessy verseng az elsőségért

A Szonda Ipsos népszerűségi listájának élén 64 ponttal Medgyessy Péter, 63 ponttal Mádl Ferenc, 62 ponttal Dávid Ibolya és 61 ponttal Bárándy Péter áll. A Századvég-Tárki kutatása ugyanakkor fordított sorrendet állapított meg, náluk Mádl Ferenc köztársasági elnök vezeti a listát. A köztársasági elnök és Medgyessy Péter miniszterelnök augusztus óta folyamatosan a rokonszenvrangsor első két helyét foglalja el.

A Szonda szerint a legszorosabban Dávid Ibolya és Mádl Ferenc megítélése kapcsolódik egymáshoz, a megkérdezettek 47 százaléka lényegében azonos módon értékeli őket. Ugyancsak erőteljes összefüggés figyelhető meg a Medgyessy Péterről és Bárándy Péterről alkotott véleményekben, itt 41 százalékos a minősítések együttjárása. Amíg az említett két esetben a közös értékelés alapja a politikai hovatartozás, addig a Medgyessyre és Mádlra adott azonos osztályzatok hátterében inkább fontos közjogi szerepük lehet a meghatározó.

Orbán a sereghajtók között

Egy dologban azonban mindkét közvélemény-kutató cég egyetért: a Fidesz népszerűsége rohamosan csökken. Orbán Viktor rokonszenvmutatója az elmúlt hónapban újabb 2 ponttal csökkent, így mindössze a 22. helyezést sikerült elérnie a népszerűségi toplistán, nála már csak Kupa Mihály, Görgey Gábor, Balsai István és Áder János népszerűtlenebb. A rangsor - választások óta változatlan - utolsó három helyezettje csökkenő sorrendben Thürmer Gyula, Kövér László és Csurka István.