Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Javul a szabad demokraták népszerűsége

2002.11.25. 11:05
Az elmúlt hónapban felszálló ágba kerültek a népszerűségi listán a szabad demokrata politikusok, közülük is leginkább Kuncze Gábor és Demszky Gábor - derül ki a Szonda Ipsos közvélemény-kutatásából. Az SZDSZ elnöke öt pontot, a főpolgármester négy pontot javított, s ezzel mindketten a rokonszenvrangsor felső harmadában találhatók. Ugyanakkor most sem változott az élvonal összetétele, immáron fél éve Medgyessy Péter, Mádl Ferenc, Dávid Ibolya és Bárándy Péter áll az élen.
A helyhatósági választások után javult vagy stabilizálódott a kormánypárti politikusok megítélése. Különösképpen Demszky Gábor és Kuncze Gábor helyzete vált kedvezőbbé, négy, illetve öt pontnyi emelkedéssel- írja a Népszabadság a közvélemény kutató cég adataira hivatkozva.

Demszky a vidékieknek is tetszik

Az újraválasztott főpolgármester a Szonda Ipsos népszerűségi listáján most a 7., a Századvég-Tárkinál viszont a 4. helyen szerepel. Demszky népszerűsége a Szonda szerint inkább vidéken nőtt az utóbbi hetekben, mint a fővárosban. Győzelmének híre a vidéki városokban és falvakban öt-öt pontnyi bővülést hozott, s így most 55 és 57 pontos e két településtípusban. A budapestiek október elején 57 pontra értékelték, november első felében 60 pontra. Bár Demszky a fővárosiak frissen megválasztott első embere, mint látható, vidéken is közel ugyanolyan népszerű.

Az utolsó hónapban - szoros összefüggésben az önkormányzati választások kampányával - a Demszkyvel kapcsolatos vélemények jelentős mértékben módosultak a nagyobb pártok szavazótáboraiban. Az MSZP-sek körében 59 pontról 65 pontra javult a rokonszenvmutatója, az SZDSZ hívei pedig már-már osztatlan egységben sorakoztak fel mögé (75 pontról 84 pontra emelkedett az indexe). Ezzel párhuzamosan a Fidesz szavazói körében ellenszenvesebbé vált az elmúlt hetekben, 46 pontról 42 pontra csökkent a mutatója.

Kuncze a diplomások között népszerű

Kuncze Gábor - aki 56 ponttal a népszerűségi lista 9. helyen áll - megítélésének változásában két dolog figyelemre méltó. Egyrészt a diplomások, a szellemi tevékenységet végzők körében tapasztalható 9-11 pontos növekedés. Másrészt nála is a pártszimpátiák befolyásolták az összképet - véli a Szonda Ipsos. Az MSZP táborában egyetlen hónap alatt 67 pontról 74 pontra, az SZDSZ-ében 83 pontról 88 pontra emelkedett a rokonszenvmutatója. Mindeközben a Fidesz hívei között negatív irányú módosulás történt: 33 pont helyett 27 pont található a neve mellett.

Mádl és Medgyessy verseng az elsőségért

A Szonda Ipsos népszerűségi listájának élén 64 ponttal Medgyessy Péter, 63 ponttal Mádl Ferenc, 62 ponttal Dávid Ibolya és 61 ponttal Bárándy Péter áll. A Századvég-Tárki kutatása ugyanakkor fordított sorrendet állapított meg, náluk Mádl Ferenc köztársasági elnök vezeti a listát. A köztársasági elnök és Medgyessy Péter miniszterelnök augusztus óta folyamatosan a rokonszenvrangsor első két helyét foglalja el.

A Szonda szerint a legszorosabban Dávid Ibolya és Mádl Ferenc megítélése kapcsolódik egymáshoz, a megkérdezettek 47 százaléka lényegében azonos módon értékeli őket. Ugyancsak erőteljes összefüggés figyelhető meg a Medgyessy Péterről és Bárándy Péterről alkotott véleményekben, itt 41 százalékos a minősítések együttjárása. Amíg az említett két esetben a közös értékelés alapja a politikai hovatartozás, addig a Medgyessyre és Mádlra adott azonos osztályzatok hátterében inkább fontos közjogi szerepük lehet a meghatározó.

Orbán a sereghajtók között

Egy dologban azonban mindkét közvélemény-kutató cég egyetért: a Fidesz népszerűsége rohamosan csökken. Orbán Viktor rokonszenvmutatója az elmúlt hónapban újabb 2 ponttal csökkent, így mindössze a 22. helyezést sikerült elérnie a népszerűségi toplistán, nála már csak Kupa Mihály, Görgey Gábor, Balsai István és Áder János népszerűtlenebb. A rangsor - választások óta változatlan - utolsó három helyezettje csökkenő sorrendben Thürmer Gyula, Kövér László és Csurka István.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!