Beáta, Izolda, Lea
-4 °C
4 °C

Eörsi halála ellenére is perel Schmidt Mária

2006.01.21. 13:27
Orvosi igazolást is vitt Schmidt Mária a bíróságra, csak hogy folytathassa a pert, amelyet a halott Eörsi István írásai miatt indított a Népszava és az ÉS ellen.

A nemrégiben elhunyt Eörsi István írásai miatt folytatja a pereskedést Schmidt Mária, a Terror Háza Múzeum fõigazgatója - írja a Népszava. A lap érintett is a büntetõperben, minthogy az eredetileg az Élet és Irodalomban (ÉS) megjelent cikkhez hasonló írást a Népszava is közölt Eörsitõl. (Az alperesek eredetileg: Eörsi, a Népszava és az ÉS.)

Az író idõközben elhunyt, a temetést megelõzõ napon tartott bírósági tárgyalásra egyébként maga Schmidt Mária sem ment el. A bíróság ezért megszüntette az eljárást. A november 7-ei tárgyalás után mégis meggondolta magát a történész, és most folytatja a pert, amelyben a Népszava és az ÉS fõszerkesztõi ellen folyik az eljárás.

Schmidt Mária orvosi igazolást hozott arról, hogy miért nem tudott részt venni a november hetedikei tárgyaláson. Az igazolást a bíróság elfogadta, és most nagy nyilvánosság elõtti rágalmazás miatt folytatódik a büntetõper.

A büntetõügy mellett korábban polgári peres eljárást is kezdeményezett Schmidt. A bíróság a temetés napján, másodfokon pénzbírsággal sújtotta az alpereseket. Schmidt egyébként félmillió forintos kártérítést követelt a polgári perben.

Eörsi István az ellene indított per után az ÉS honlapján olvasható cikkben reagált Schmidt kezdeményezésére. A cikk utolsó bekezdése így szólt: "Hegel szerint a múlt az abszolút szükségszerûség birodalma, amennyiben nem változtatható meg. Dr. Schmidt nem hallgat Hegelre, és a rút múlt megszépítésére törekszik. A múlt azonban vonakodik és ellenáll. Dr. Schmidt a sánta kutya szerepkörébe kényszerül, és mivel ebben rosszul érzi magát, bicegve elõremenekül. Pert indít becsülete védelmében. De akárhogyan végzõdik is a per, a múlt nem szépül meg tõle, a sánta kutya pedig sánta kutya marad."