Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Lemondott a Népszabadság főszerkesztője

2004.02.11. 16:47
Lemondott a Népszabadság főszerkesztője. Eötvös Pál távozását a napilap szerda délutáni szerkesztőségi ülésén jelentették be. Az új főszerkesztőt májusban nevezik ki a szerkesztőség ajánlása alapján. Addig Vörös T. Károly irányítja a szerkesztőséget.
Lemondott főszerkesztői tisztségéről Eötvös Pál, a Népszabadság elnök-főszerkesztője. Eötvös távozását szerdán jelentették be a lap dolgozói előtt. A rövid szerkesztőségi értekezleten az elnök-főszerkesztő nem indokolta a döntést. A Népszabadságot ideiglenesen megbízott főszerkesztő vezeti. A feladatot az éppen betegszabadságon tartózkodó Vörös T. Károly látja majd el - tudta meg az Index. A szerkesztőség tagjait váratlanul érte a főszerkesztő lemondása, hiszen Eötvöst 2002-ben újabb négy évre megerősítették tisztségében, s semmi nem utalt arra, hogy távozni készülne.

Vörös T. Károly a lap ideiglenes vezetője az Indexnek azt mondta: betegállományban van, mindössze telefonon értesült a történtekről. A felkérést Vörös T. az ideiglenes főszerkesztői feladatok ellátására elfogadta, esetleges terveiről azonban nem nyilatkozott.

Eötvös '71 óta a Népszabadságnál

Eötvös Pál a Népszabadság szerkesztőségének 1971 óta tagja. Az újságnál szinte valamennyi beosztásban dolgozott: először mint vidéki tudósító, majd a gazdasági rovat vezetője, később főszerkesztő-helyettes, és 1989 óta Magyarországon elsőként mint választott főszerkesztő. Irányításával történt a lap átalakítása, a működéshez szükséges gazdasági keretek megteremtése és a német partner a Bertelsmann-konszern bevonásával a részvénytársaság megszervezése.

Közös megegyezéssel távozott a főszerkesztő

Közös megegyezéssel állapodott meg a Népszabadság Részvénytársaság (Rt.) és Eötvös Pál, elnök-főszerkesztő szerdán abban, hogy Eötvös Pál főszerkesztői megbízatása február 12-től megszűnik - tájékoztatta a Népszabadság Rt. közleményben az MTI-t.

Modernizálni kell a lapot, új emberrel

"A lap modernizációja szükségessé teszi olyan személy megválasztását és kinevezését e posztra, aki a megújulási folyamatot irányítani fogja és a lapot hosszú távon vezetheti" - olvasható a Lengyel L. László vezérigazgató által eljuttatott közleményben. A közlemény szerint az új főszerkesztő megválasztásáig a szerkesztőség operatív irányítását Vörös T. Károly, a társadalmi és kulturális rovat vezetője látja el megbízott főszerkesztőként. Eötvös Pál az Rt. igazgatósági elnöki tisztségét az évi rendes közgyűlésig betölti - olvasható a dokumentumban.

A Népszabadság Rt. tájékoztatása szerint a megbízott főszerkesztő a főszerkesztő-helyettesekből álló szerkesztőbizottságot kérte föl munkájának segítésére.

A Népszabadság közgyűlése dönt az utódról

Lengyel L. László, a Népszabadság Rt. vezérigazgatója az MTI-nek utalt arra, hogy a belső szabályok szerint - a szerkesztőség ajánlása alapján - az Rt. közgyűlése dönt a főszerkesztő személyéről. Lengyel L. László még nem tudott időpontot megnevezni az új főszerkesztő kinevezésére, megbízására, mert - mint megjegyezte - "ez időt igényel, és a lehető legjobb személyt szeretné a szerkesztőség és az Rt. is". A Népszabadság Rt. soron következő rendes évi közgyűlését májusban tartják - mondta el, hozzátéve: szeretnék, ha ez a kérdés addig megoldódna.

Papp Béla, a Népszabadságban többségi tulajdont szerzett Ringier Kiadó Kft. ügyvezetője az MTI kérdésére nem tudott nyilatkozni a történtekről. Mint mondta: külföldön tartózkodik, nem tud semmiről

Medgyessy Péter miniszterelnök egyébként múlt csütörtökön látogatta meg a Népszabadság szerkesztőségét.

Csökkenő példányszám

Bár tavaly az összes vezető országos napilap példányszáma csökkent, a piacon a Népszabadság könyvelhette el a legangyobb visszesést. A napilap az utóbbi három évben most rögzítette a legalacsonyabb, alig 170 ezres példányszámot. Szakértők szerint a három százalékponttal 15 százalékosra emelt áfakulcs miatt jelentősebben emelkedő árak nem kedveznek az értékesítésnek és az olvasási szokások változása is megnehezíti a kiadók helyzetét.