Mátyás
-6 °C
1 °C

Jövő nyárig kell várni a népszámlálási adatokra

2001.03.21. 14:45
A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tervei szerint 2002 júniusára készül el az idei évi népszámlálás adatainak teljes feldolgozása - mondta el Vukovich Gabriella elnökhelyettes szerdai sajtóbeszélgetésén. A teljes feldolgozás befejezéséig két alkalommal jelennek meg előzetes adatok. Idén júniusban a számlálóbiztosok saját adatai alapján készül el egy előzetes településnépesség- és lakásszám-összeírás. 2002 februárjában a teljes iratanyag tíz százalékából készítenek egy, az alapvető demográfiai jellemzőket bemutató anyagot.
Az elmúlt héten újabb lépcsőfokához érkezett a 2001. évi magyarországi népszámlálás adatainak feldolgozása. A Központi Statisztikai Hivatal befejezte a kitöltött kérdőívek összegyűjtését és megkezdődött a kódolás és a laprevízió. Az összeírás során körülbelül 16 millió lapot töltöttek ki. A feldolgozást háromezer ember végzi el.

Mivel a KSH-nak nem áll rendelkezésére ennyi ember, ezért több nyugdíjas munkatársukat is felkérték, hogy segítsen a munkában. A résztvevők a kérdőívek feldolgozását rendes munkaidejükön kívül, külön díjazásért végzik. Az adatvédelem miatt mindenkinek, aki a lapokkal dolgozik titoktartási fogadalmat kell tennie, és névsorukat közölni kell az adatvédelmi hivatallal is.

Egyértelmű esetben utólag javítanak

Első lépésként a hivatal dolgozói a laprevíziót végzik el. Ellenőrzik a kérdőíveket, és az egyértelmű hibákat kijavítják. Ilyennek minősül például, ha a születési dátum számjegyei összekeverednek, és így az összeírt nem 1950, hanem 1590-es születésűvé válna.

A javítások elvégzése után a lapok egynegyedét szúrópróbaszerűen még egyszer átnézik. Ezután a szöveges bejegyzéseket számkódokká alakítják át, és az így kapott adatokat számítógépre viszik. A kódolási eljárások kidolgozásában a hivatal dolgozói mellett részt vettek nyelvekkel, vallásokkal és a különböző nemzetiségekkel foglalkozó szakemberek is.

Összehasonlítják a kézi és gépi adatokat

A kézírásos lapok adatainak betáplálását folyamatosan ellenőrzik, mert Vukovich Gabriella szerint a számítógépeknek komoly gondokat okozhat, hogy a háromezer biztos miatt ugyanannyi kézírást kell felismerniük. A számítógépes rögzítés próbaüzemeltetése április 2-án kezdődik el, ezután körülbelül egy, másfél hónapos felfutási idő után megkezdődik a teljes kapacitással, két műszakban működő feldolgozás. Az adatok gépre vitele után a kérdőíveket a KSH egyik vezető beosztású alkalmazottjának a jelenlétében elégetik.

Nyárra várhatók az első részeredmények

A tervek szerint már júniusban hozzáférhetők lesznek az első adatok. A számlálóbiztosok feljegyzéseit összeadják, és ennek eredményeként már kirajzolódik egy előzetes lakás- és népességszám. Februárra elkészül az adatok tíz százalékának a feldolgozása. Ennek a mintának az alapján tesznek közzé a népességstruktúrára vonatkozó előzetes adatokat. Az adatok az iskolai végzettségről, családi állapotról és a vallási hovatartozásról nyújtanak felvilágosítást.

A végső értékelés 2002 júniusára várható. A hivatalvezető-helyettes szerint nem jelent gondot, hogy a végleges összesítés közvetlenül a helyhatósági választások előtt készül el. A legfontosabbnak azt tartják, hogy mindenki egy időben értesüljön a végleges statisztikákról.