Háromrubrikás szavazólapot szeretne az SZDSZ ügyvivője

2004.12.12. 15:15
Gusztos Péter SZDSZ-es ügyvivő megváltoztatná a népszavazások eljárási, szavazási rendjét, mégpedig úgy, hogy azok is kifejthessék véleményüket, akik elutasítják a referendumon kiírt kérdés feltevését, illetve formáját.

Nem ismeretlen a nemzetközi gyakorlatban, hogy a népszavazásokon nem csak az igenre és a nemre lehet szavazni, hanem egy harmadik rubrika is a választók rendelkezésére álljon, nyilatkozta Gusztos Péter az Indexnek. Az SZDSZ ügyvivője és parlamenti képviselője szerint ez a harmadik lehetőség azoknak szólna, akik elutasítják a népszavazáson kiírt kérdés feltevését, vagy annak formáját.

Gusztos felvetésének alapját az adta, hogy a múlt heti népszavazáson rendkívül magas volt az érvénytelen szavazatok száma, a választópolgárok jelentős többsége pedig el sem ment szavazni, szerinte azért mert nem értettek egyet a kérdés feltevésével.

A szabad demokrata képviselő szerint javaslata szélesítené az állampolgári jogokat és még inkább lehetővé tenné, hogy az állam “nagykorúként” kezelje a szavazópolgárokat. Gusztos az Indexnek elmondta, felvetését az SZDSZ hétfői frakcióülésén is előadja és az ott elhangzó véleményektől teszi függővé, hogy javaslatát hivatalos formába önti-e.

December 5-én két kérdésben, a határon túli magyarok kettős állampolgárságáról, illetve az úgynevezett kórházprivatizáció leállításáról tartottak népszavazást. A referendum eredménytelen volt, miután egyik kérdésre sem adott azonos választ a választópolgárok 25 százaléka.