Auguszta
-3 °C
2 °C

Két hét múlva dönt az OVB a népszavazásokról

2007.06.11. 18:23
Az OVB nem tekinti egyszerű feladatnak a népszavazási döntést. Nem siettek a választási testület tagjai, hiába szerette volna ezt a Fidesz által delegált tag. A Fidesz által kezdeményezett kérdésektől független ügyben viszont az OVB elutasította a hitelesítését annak az aláírásgyűjtési ívnek, amelyen az a kérdés szerepelt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés elfogultsága és pártos döntései miatt mentse fel tisztsége alól Szigeti Pétert, az Országos Választási Bizottság elnökét?"

Két hét múlva, június 25-én dönt a Fidesz-KDNP népszavazási kezdeményezéséről az Országos Választási Bizottság (OVB); erről a testület hétfőn hozott határozatot.

Nyolc igen, egy nem

A testület nyolc igen, egy nem szavazat ellenében döntött úgy, hogy június 25-én, hétfőn tárgyalja azt a három népszavazási kérdést, amelyet az Alkotmánybíróság döntése értelmében újra napirendre kell vennie.

Bordás Vilmos, az OVB Fidesz által delegált tagja azt javasolta, hogy a lehetőségekhez képest minél hamarabb döntsenek érdemben a három kérdésben.

Egyszerű dolog?

"Meglehetősen egyszerű dolgunk van. Most már végre jóvá kell hagyni az aláírásgyűjtő íveket, ezért a feladatunk sem olyan óriási, hogy ne lehetne gyorsan megtenni" - mondta.

Halmai Gábor, a testület elnökhelyettese szerint viszont nem egy technikai döntés meghozatala előtt állnak. "Itt bizony nagyon fontos alkotmányossági kérdéseket kell mérlegelni és én, aki ennek a testületnek választott tagja vagyok, van főállásom, egyszerűen kikérem magamnak, hogy bárki azt gondolja, hogy egy vagy két nap alatt döntsek" ezekről a kérdésekről - mondta.

Nem automatikus döntés

Szoboszlai György, testület MSZP által delegált tagja szerint sem egy egyszerű automatikus döntés előtt áll az OVB. Mint mondta, az ügyben nagyon körültekintően kell eljárniuk annak érdekében, hogy szakmailag teljesen megalapozott, támadhatatlan döntést hozzanak.

Szigeti Péter, az OVB elnöke a döntés követően közleményt juttatott el az MTI-hez, amelyben azt írta: értékelése szerint a közjogi alapintézményekhez méltatlan a testületet ért támadás és az a vita, amely az Alkotmánybíróság határozatának kihirdetését követően alakult ki.

Gyengíti a bizalmat a vádaskodás

Szigeti Péter szerint "a jogállamisággal és a demokratikus intézményekkel kapcsolatos közbizalmat gyengíti, ha akár az Országos Választási Bizottságot, annak egyes tagjait, vagy az Alkotmánybíróságot bárki politikai elfogultsággal vádolja".

Mint írta, meggyőződése szerint, bár mind az alkotmánybírák, mind az OVB tagjainak jelöléskor szerepe van a politikai pártoknak, ez nem befolyásolja e közjogi testületek tagjait abban, hogy esküjüknek megfelelően, mindenkor a Magyar Köztársaság alkotmánya és a hatályos jogszabályok alapján alakítsák ki szakmai álláspontjukat és azt politikai részrehajlástól mentesen képviseljék.

Július 6-ig maradt határidő

Az OVB "mint ahogy eddig is, továbbra is ezen alapelvek szerint működik, s a népszavazási kérdésekkel kapcsolatos jogi álláspontjáról június 25-ei ülése után tájékoztatja a közvéleményt" - zárul a közlemény.

Az OVB-nek a törvényesen rendelkezésre álló határidő július 6-án járna le. Az Alkotmánybíróság június 5-én semmisítette meg az OVB-nek a vizitdíj, a kórház napidíj, valamint a képzési hozzájárulásra vonatkozó népszavazási kezdeményezések aláírásgyűjtő ívének hitelesítését megtagadó határozatát. Az Alkotmánybíróság álláspontja szerint mind a három kérdés népszavazásra bocsátható.

Szigeti felmentéséről nem lehet aláírást gyűjteni

Az OVB hétfői ülésén elrendelte a Pedagógusok Szakszervezetnek a közalkalmazotti előmeneteli rendszerrel kapcsolatos országos népi kezdeményezéséhez gyűjtött aláírások ellenőrzését.

A testület elutasította annak az aláírásgyűjtő ív mintapéldányának a hitelesítését, amelyen az a kérdés szerepelt: "Egyetért-e Ön azzal, hogy az Országgyűlés elfogultsága és pártos döntései miatt mentse fel tisztsége alól Szigeti Pétert, az Országos Választási Bizottság elnökét?"