Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Veszélyben a Népszava

2001.05.22. 08:36
A hétvégén várhatóan már nem jelenik meg a Népszava - értesült az Index. A jelenleg mintegy hatvanezer példányban megjelenő napilap pénzügyi okok miatt szűnik meg, bár az újság vezetői még bíznak abban, hogy sikerül új tulajdonost találniuk a további működéshez. A Népszavát megjelentető IBUSZ-érdekeltségű cégek csütörtökön tartják az évi kiadói közgyűlést. A Magyar Nemzet információi szerint a szerkesztőségben hétfőn bejelentették, csütörtökig kapott fizetési haladékot nyomdájától a Népszava, ha ez nem teljesül, pénteken már nem jelenik meg az újság.
Az 1873-ban alapított, egykori szakszervezeti lap 1993 végén került a Fenyő János médiavállakozó által alapított Vico Kft. tulajdonába. Bár a tulajdonosváltás törvényességével sokan vitatkoznak, az újság a Vico zászlóshajójaként Fenyő János kezében maradt. A lap sorsa először az 1998. február 11-én, a II. kerületi Margit utcában agyonlőtt médiacézár halála után került veszélybe, miután a Népszavára nem tartott igényt a Vico-birodalmat megvásárló holland VNU-csoport. A lapot 1999 vége óta adja ki az NSZ '99 Rt., amelynek elnöke és egyik tulajdonosa a Népszavát főszerkesztőként irányító H. Bíró László lett. A kiadónál az elmúlt években több tőkeemelést is végrehajtottak, ám a befektetők kiléte nem egyértelmű, a lap rentábilis működtetését máig sem sikerül megoldani.

Az IBUSZ-csoport csak ideiglenesen kívánja működtetni a lapot

A Magyar Nemzet információi szerint a havi tízmillió forintot meghaladó veszteséget termelő Népszavának hitelt nyújtó cég - opciós jogával élve - áprilisban átvette a kiadó NSZ 1999 Rt. 88 százalékát a lap főszerkesztőjétől. Az új tulajdonos nevét az eladó H. Bíró László nem hozta nyilvánosságra, a Napi Gazdaságban ismertetett cégiratok szerint azonban az IBUSZ-csoport érdekeltségébe tartozó Happy Land Kft., illetve a Dániel 54 Kft. a vásárló. Az IBUSZ, illetve vezetője, Kovács Gáspár már próbálkozott "lapmentéssel", a hajdan sikeres Magyarország című hetilapot vette át, ám néhány hónap múlva "szüneteltette" az újság megjelentetését - emlékeztet a Népszabadság.

Egyes információk szerint az IBUSZ-csoport csak ideiglenesen kívánja működtetni a Népszavát. Május elején tárgyalások folytak egy hosszú távra tervező holland céggel, azonban az új tulajdonos végül nem írta alá a szerződést. A Népszabadság értesülése szerint a tulajdonosok egy másik érdeklődővel is tárgyalnak, akik azonban a vételárat túl magasnak tartják, s a feltételekben sem egyeznek az álláspontok.

Elképzelhető, hogy pénteken már nem jelenik meg a napilap

A lap jövőjéről szóló döntést várhatóan csütörtökön, a kiadó évi rendes közgyűlésén jelenti be a nyilvánosság elé lépő két IBUSZ-érdekeltség. A Magyar Nemzet információi szerint a szerkesztőségben hétfőn bejelentették, hogy csütörtökig kapott fizetési haladékot nyomdájától a Népszava, ha ez nem teljesül, pénteken már nem jelenik meg az újság. Ugyanakkor valószínű, hogy a korábbi fő tulajdonos, a lapkiadó igazgatósági tagságáról és elnöki tisztéről lemondó H. Bíró László távozik a főszerkesztői posztról is. Ezt az értesülést H. Bíró azonban az Index megkeresésére nem kívánta kommentálni.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft