Sámuel, Hajna
18 °C
32 °C

Népszavazást kezdeményezhet a Hajrá Magyarország!

2002.07.19. 15:42
Az Országos Választási Bizottság hitelesítette a Hajrá Magyarország! mozgalom beadványában szereplő, a termőföldek külföldi értékesítésével kapcsolatos kérdéseket. Ezzel elhárult az akadálya annak, hogy a mozgalom kivigye az utcára a négy kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő íveit. Korábban az OVB elutasította a MIÉP hasonló tartalmú beadványát.
Elhárult a jogi akadálya, hogy a Hajrá Magyarország! nevű mozgalom népszavazást kezdeményezzen a magyar földterületek adásvételével kapcsolatban. Az Országos Választási Bizottság pénteki ülésén úgy döntött, hogy a törvényi kívánalmak megfelel a hitelesítésre küldött aláíróív, így nincs akadálya annak, hogy az Orbán Viktor vezette mozgalom aktivistiái hozzékezdjenek az aláírásgyűjtéshez.

Egyetért-e a nép?

A mozgalom négy kérdésben kérné a nép válaszát földértékesítés ügyben. A Glattfelder Béla, Boros Imre, Túri-Kovács Béla fideszes képviselők által szignózott beadvány legfontosabb kérdése: Egyetért-e azzal, hogy külföldi magánszemély termőföld és védett természeti terület tulajdonjogát az Európai Unióval kötendő csatlakozási szerződésben megállapított átmeneti mentesség lejártáig ne szerezhesse meg.

A mozgalom kíváncsi arra is: a választók egyetértenek-e azzal, hogy a családi gazdálkodót illesse meg elővásárlási, illetve előhaszonbérleti jog termőföld vagy tanya vásárlása vagy haszonbérbe adása esetén.

Hasonló, de nem ugyanaz

A bizottság tagjai kisebb vitába bonyolódtak a döntés előtt, ugyanis egy hasonló tartalmú MIÉP-es beadványt az OVB korábban elutasított azzal, hogy az érinti Magyarország uniós csatalakozásával kapcsolatos nemzetközi kötelezettségvállasait, s így minimum aggályosnak tekinthető.

Végül a tagok abban maradtak, hogy a mozgalom beadványa tartalmában ugyan hasonló a MIÉP-éhez, de nem ugyanaz, így ez hitelesíthető. Az eltérés a két beadvány időbeli hatályában van, ugyanis a MIÉP a korlátozást "örök időkre" akarta, a mozgalom viszont csak az átmeneti mentesség lejártáig.