Szilvia
5 °C
16 °C

Népszavazást kezdeményezhet a Hajrá Magyarország!

2002.07.19. 15:42
Az Országos Választási Bizottság hitelesítette a Hajrá Magyarország! mozgalom beadványában szereplő, a termőföldek külföldi értékesítésével kapcsolatos kérdéseket. Ezzel elhárult az akadálya annak, hogy a mozgalom kivigye az utcára a négy kérdést tartalmazó aláírásgyűjtő íveit. Korábban az OVB elutasította a MIÉP hasonló tartalmú beadványát.
Elhárult a jogi akadálya, hogy a Hajrá Magyarország! nevű mozgalom népszavazást kezdeményezzen a magyar földterületek adásvételével kapcsolatban. Az Országos Választási Bizottság pénteki ülésén úgy döntött, hogy a törvényi kívánalmak megfelel a hitelesítésre küldött aláíróív, így nincs akadálya annak, hogy az Orbán Viktor vezette mozgalom aktivistiái hozzékezdjenek az aláírásgyűjtéshez.

Egyetért-e a nép?

A mozgalom négy kérdésben kérné a nép válaszát földértékesítés ügyben. A Glattfelder Béla, Boros Imre, Túri-Kovács Béla fideszes képviselők által szignózott beadvány legfontosabb kérdése: Egyetért-e azzal, hogy külföldi magánszemély termőföld és védett természeti terület tulajdonjogát az Európai Unióval kötendő csatlakozási szerződésben megállapított átmeneti mentesség lejártáig ne szerezhesse meg.

A mozgalom kíváncsi arra is: a választók egyetértenek-e azzal, hogy a családi gazdálkodót illesse meg elővásárlási, illetve előhaszonbérleti jog termőföld vagy tanya vásárlása vagy haszonbérbe adása esetén.

Hasonló, de nem ugyanaz

A bizottság tagjai kisebb vitába bonyolódtak a döntés előtt, ugyanis egy hasonló tartalmú MIÉP-es beadványt az OVB korábban elutasított azzal, hogy az érinti Magyarország uniós csatalakozásával kapcsolatos nemzetközi kötelezettségvállasait, s így minimum aggályosnak tekinthető.

Végül a tagok abban maradtak, hogy a mozgalom beadványa tartalmában ugyan hasonló a MIÉP-éhez, de nem ugyanaz, így ez hitelesíthető. Az eltérés a két beadvány időbeli hatályában van, ugyanis a MIÉP a korlátozást "örök időkre" akarta, a mozgalom viszont csak az átmeneti mentesség lejártáig.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?