Emőke
-4 °C
9 °C

A köztévén lesznek a népszavazási viták

2004.11.29. 17:09
A köztévé megrendezi a határon túli magyarok és a miniszterelnök, illetve a pártelnökök népszavazási vitáját csütörtökön, illetve pénteken. A miniszterelnöki szópárbajt három határon túli politikus, a pártelnökök vitáját pedig Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök kezdeményezte.

A Magyar Televízió 2004. december 2-án (csütörtökön) és 3-án (pénteken) - két ötven perces - népszavazási vitaműsort sugároz este 20 óra 10 perctől. Csütörtökön, a Kuncze Gábor szabad demokrata pártelnök által kezdeményezett szópárbajra kerül sor, az azonban egyelőre kérdéses, hogy a Fidesz részt vesz-e a vitán, mivel a múlt hétvégi kihívásra Révész Máriusz Fidesz-szóvivő úgy reagált, hogy Orbán Viktornak betelt a naptára, így nincsen lehetősége nézetei ütköztetésére.

Nika György, az MTV hírigazgatja az Indexnek azt mondta, hogy az MTV csak lehetőséget biztosít a diskurzusra, azt a pártoknak kell egymás között elrendeznie, hogy ki vesz részt azon, illetve ki nem. Az MTV mindenesetre Kuncze Gábor kérése alapján műsoridőt biztosít a vitára és meghívja a korábban a szópárbajt elutasító Fideszt is.

Szombaton Tőkés László, Duray Miklós és Ágoston András hívta nyilvános televíziós vitára Gyurcsány Ferencet a kettős állampolgárság, és az erre vonatkozó népszavazás témájában. Miután a kormányfő elfogadta a kihívást, abban az esetben, ha az MTV közvetíti a diskurzust, a Magyar Televízió Választási Irodája úgy döntött, lehetőséget biztosít a vitára. Ez utóbbira, pénteken, a kampánycsend előtti utolsó néhány órában kerül sor.