György
14 °C
24 °C

Az apparátuson nem múlik a népszavazás sikere

2003.04.07. 16:53
Minden készen áll az április 12-ei EU-népszavazáshoz - jelentette be a parlamentben napirend előtti felszólalásában Lamperth Mónika belügyminiszter. A referendum 3,8 milliárd forintba kerül és az informatikai rendszer is készen áll.
A népszavazási felkészülés időarányos, a lebonyolítás személyi, tárgyi és szakmai feltételei adottak, a szavazás sikeres lebonyolítása a választási szerveken nem múlhat - mondta hétfőn az Országgyűlésben Lamperth Mónika. A belügyminiszter napirend előtti felszólalásában az április 12-i, Magyarország európai uniós csatlakozásáról döntő népszavazás kapcsán közölte: arra van szükség, hogy a választópolgárok minél nagyobb számban járuljanak az urnák elé.

Elmondta, a népszavazás költségvetése 3,8 milliárd forint. Hozzátette, az emberi erőforrás biztosítására, az informatikára, a nyomdaipari szolgáltatásokra, valamint a pénzügyi lebonyolításra kiírt közbeszerzési eljárások befejeződtek, összértékük 1,2 milliárd forint. A belügyminiszter arról is tájékoztatta az Országgyűlést, hogy az informatikai rendszer készen áll a népszavazás lebonyolítására.

Az Országgyűlésben képviselettel rendelkező pártok összesen 12022 delegáltjukat küldik el a szavazatszámláló bizottságokba, 5432 főt a Magyar Szocialista Párt, 5084 főt a Fidesz, 1027-et a Magyar Demokrata Fórum, 938-at a Szabad Demokraták Szövetsége, de vannak olyan delegáltak is, akik több pártot is képviselnek - tette hozzá a miniszter. Lamperth Mónika elmondta azt is, hogy a népszavazás napján a szavazóhelyiségek este 9 óráig tartanak nyitva.