Pandora, Gabriella
-3 °C
3 °C

Gyurcsány főtanácsadója kaparintotta meg a népszavazást

2007.10.12. 18:10
Miközben az MSZP és a többi párt köztisztasági javaslatokon dolgozik, illetve a miniszterelnök azt ígérte, hogy akkor kezdeményez népszavazást, ha a parlament nem támogatja köztisztasági csomagját, a gyurcsányi hét pont 13 kérdésre bontva már hétfő óta az Országos Választási Bizottság előtt van. Igaz, nem a kormány adta be, hanem egy magánszemély: a kormányfő egyik főtanácsadója.

Hétfőn állhat elő olyan helyzet, hogy Gyurcsány Ferenc a kormány és 129 honatya nevében népszavazást kezdeményez a miniszterelnök hétpontos tisztasági csomagjáról, amennyiben a képviselők jogállásáról, összeférhetetlenségi szabályokról, korrupcióellenes küzdelemről és a pártfinanszírozásról tárgyaló öt parlamenti erő képviselői nem támogatják kellő buzgósággal a kormányfő felvetéseit. Így hangzott forrásaink értékelése arról, mikor dőlhet el, hogy Gyurcsány a nép elé viszi-e köztisztasági ötleteit, vagy sem.

Azonban információink szerint a kormányzat nem bízta a véletlenre, nehogy ellenkérdésekkel keresztbe verhessék népszavazási beadványát, és egy, a kabinethez egészen közel álló magánszemély a gyurcsányi hét pontot 13 kérdésre bontva beterjesztette az Országos Választási Bizottsághoz (OVB). A lelkes civil egyébként a miniszterelnök egyik főtanácsadója.

A jelek szerint a taktika - legalábbis technikai szempontból - indokolt volt, ugyanis az utóbbi napokban kérdéscunami söpört végig az OVB-n, a testületnek 30 felvetést kell elbírálnia következő ülésén. Márpedig azonos témában nem futhatnak párhuzamos kérdések, így azt, hogy kinek a felvetése élvez elsőbbséget, a benyújtás ideje határozza meg. Emlékeztetőül: a Magyar Nemzet főszerkesztő-helyettese, Szerető Szabolcs - szintén szigorúan magánemberként - azzal a nem titkolt szándékkal postázta a közélet tisztaságát érintő, ötpontos népszavazási kezdeményezését az OVB-nek, hogy megelőzze a kormányfőt. Ám Szerető kérdései kedden futottak be, így lemaradt a kormányközeli magánember mögött.

De nemcsak ő, hanem maga a kormány is. Persze akadt már rá precedens, hogy a kabinet és az MSZP egy magánszemély kezdeményezése mögött sorakozott fel. A Fidesz tandíjra és vizitdíjra koncentráló népszavazási kezdeményezésével párhuzamosan Kálmán László nyelvész kezdeményezett referendumot, amit a nagyobbik kormánypárt támogatott.

Az Index úgy tudja, hogy a kormányzat számításai szerint a kormányfőtanácsadó kérdései is az "ellenzéki párt népszavazási kezdeményezésére" csatlakozhatnának rá. Ugyan a Fidesz valószínűleg tavasszal megtartható referendumának ügye már majd egy éve görög, de kérdéses, hogy Sólyom László köztársasági elnök vállalja-e annak ódiumát, hogy két külön népszavazást ír ki, amikor egy referendum lebonyolításának költségei körülbelül 5 milliárd forintot kóstálnak. Ha a pénzügyi szempontok mégsem hatják meg az államfőt, a köztisztasági kérdések "kormányzati" elsőségét akkor sem fenyegeti semmi.

A technikai szempontokon kívül azonban más tényezők is komoly súllyal esnek latba. Például az, hogy Gyurcsány tisztasági csomagjának irányával ugyan egyet ért a szocialista frakció és a párt, de a részletek körül kemény vita kavarog - a képviselők éppen holnap tartanak rendkívüli frakcióülést az ügyben - így a miniszterelnök többé-kevésbé ismét kész helyzet elé állítja pártját.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?