Máté, Mirella
12 °C
30 °C

Minden népszavazási kérdést elutasított az OVB

2007.10.18. 20:24
Egyetlen kérdést sem hitelesített esti ülésén az Országos Választási Bizottság. Így senki ne számítson arra, hogy a jövőben a képviselők a minimálbér duplájáért koptatják majd a parlamenti üléseket. Ha a magánszemélyek hoppon is maradtak, az MSZP és a Fidesz még remélhet, tisztasági kérdéseiket jövő szerdán tárgyalja a testület.

Egy este alatt megtört a népszavazási cunami az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjainak falán, a grémium csípőből szórta vissza a beadványokat. A ma esti ülésén tárgyalt 43 kérdésből (összesen vagy 70 hever az OVB asztalán) konkrétan egyet sem volt hajlandó a nép elé bocsátani.

Leggyakrabban formai okokra (például, hogy egy kérdés több tartalmi felvetést is vegyít) hivatkozva dobta vissza a grémium a főként magánszemélyek által benyújtott, a közélet tisztaságával, a pártfinanszírozás átalakításával, a parlamenti létszám csonkolásával, illetve a képviselői költségtérítéssel foglalkozó javaslatokat.

Persze az ülés "érdemi" vitától sem volt mentes. Szép purparlé kerekedett például azon felvetés körül, amelyik öt évre a minimálbér kétszeresében maximalizálná a honatyák tiszteletdíját. A felvetés hitelesítését pártolók szerint ezt a beadványt hiba volt visszautasítani, hiszen formailag és tartalmilag egyaránt megállta a helyét. A kérdés elutasítói viszont egyenesen az alkotmányból eredeztették ellenkezésüket, mondván: az alaptörvény követelményei szerint a képviselőknek annyi hivatalos pénzt kell zsebre tenniük, hogy függetlenségük ne kerüljön veszélybe. Márpedig a minimálbér duplája, mintegy 135 ezer forint, nem éppen a tisztakezűség garanciája.

Főleg - érveltek a "függetlenségpártiak" -, ha egy esetleges gazdasági válság miatt netán a minimálbért is meg kellene kurtítani. Ez a felvetés nem hatotta meg az ellentábort, hiszen szerintük országos baj esetén a honatyáknak is ki kell venniük a részüket a nép szenvedéséből. Végül a hatalmi ágak különválasztásának logikája, és a gazdasági pragmatizmus győzött. Mert ugye a minimálbérről az Országos Érdekegyeztető Tanács dönt, e grémiumban pedig stabil a kormánytöbbség. És nehogy már a végrehajtó hatalom döntsön a törvényhozás bérezéséről, illetve ha a kabinet a minimálbér drasztikus megemelésével kistafírozná a honatyákat, hosszú évekre elborulna a költségvetés.

Jövő szerdán újra összeül az OVB, hogy górcső alá vegye a megmaradt kérdéseket, illetve döntsön az MSZP és a Fidesz köztisztasági kérdésiről. Ezek azonban már tisztán kormányzati és pártfelvetések lesznek, ugyanis a magát magánszemélynek álcázó Keszthelyi András visszavonta elsőként beadott köztisztasági kérdéseit.

A következő ülésen azonban nem csak elvi, de technikai feladatok is várnak az OVB, ugyanis a Fidesz kedden szándékszik beadni a tandíjra és a vizitdíjra kihegyezett népszavazásának aláírásgyűjtő íveit. Ezek hitelesítése pedig az OVB feladata.