Judit
3 °C
7 °C

Minden népszavazási kérdést elutasított az OVB

2007.10.18. 20:24
Egyetlen kérdést sem hitelesített esti ülésén az Országos Választási Bizottság. Így senki ne számítson arra, hogy a jövőben a képviselők a minimálbér duplájáért koptatják majd a parlamenti üléseket. Ha a magánszemélyek hoppon is maradtak, az MSZP és a Fidesz még remélhet, tisztasági kérdéseiket jövő szerdán tárgyalja a testület.

Egy este alatt megtört a népszavazási cunami az Országos Választási Bizottság (OVB) tagjainak falán, a grémium csípőből szórta vissza a beadványokat. A ma esti ülésén tárgyalt 43 kérdésből (összesen vagy 70 hever az OVB asztalán) konkrétan egyet sem volt hajlandó a nép elé bocsátani.

Leggyakrabban formai okokra (például, hogy egy kérdés több tartalmi felvetést is vegyít) hivatkozva dobta vissza a grémium a főként magánszemélyek által benyújtott, a közélet tisztaságával, a pártfinanszírozás átalakításával, a parlamenti létszám csonkolásával, illetve a képviselői költségtérítéssel foglalkozó javaslatokat.

Persze az ülés "érdemi" vitától sem volt mentes. Szép purparlé kerekedett például azon felvetés körül, amelyik öt évre a minimálbér kétszeresében maximalizálná a honatyák tiszteletdíját. A felvetés hitelesítését pártolók szerint ezt a beadványt hiba volt visszautasítani, hiszen formailag és tartalmilag egyaránt megállta a helyét. A kérdés elutasítói viszont egyenesen az alkotmányból eredeztették ellenkezésüket, mondván: az alaptörvény követelményei szerint a képviselőknek annyi hivatalos pénzt kell zsebre tenniük, hogy függetlenségük ne kerüljön veszélybe. Márpedig a minimálbér duplája, mintegy 135 ezer forint, nem éppen a tisztakezűség garanciája.

Főleg - érveltek a "függetlenségpártiak" -, ha egy esetleges gazdasági válság miatt netán a minimálbért is meg kellene kurtítani. Ez a felvetés nem hatotta meg az ellentábort, hiszen szerintük országos baj esetén a honatyáknak is ki kell venniük a részüket a nép szenvedéséből. Végül a hatalmi ágak különválasztásának logikája, és a gazdasági pragmatizmus győzött. Mert ugye a minimálbérről az Országos Érdekegyeztető Tanács dönt, e grémiumban pedig stabil a kormánytöbbség. És nehogy már a végrehajtó hatalom döntsön a törvényhozás bérezéséről, illetve ha a kabinet a minimálbér drasztikus megemelésével kistafírozná a honatyákat, hosszú évekre elborulna a költségvetés.

Jövő szerdán újra összeül az OVB, hogy górcső alá vegye a megmaradt kérdéseket, illetve döntsön az MSZP és a Fidesz köztisztasági kérdésiről. Ezek azonban már tisztán kormányzati és pártfelvetések lesznek, ugyanis a magát magánszemélynek álcázó Keszthelyi András visszavonta elsőként beadott köztisztasági kérdéseit.

A következő ülésen azonban nem csak elvi, de technikai feladatok is várnak az OVB, ugyanis a Fidesz kedden szándékszik beadni a tandíjra és a vizitdíjra kihegyezett népszavazásának aláírásgyűjtő íveit. Ezek hitelesítése pedig az OVB feladata.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?