Emőke
-4 °C
9 °C

Bezárásssal fenyegetett Nestlé-üzem

2001.03.12. 12:33
A Nestlé büki, száraz állateledelt gyártó üzemének használatbavételi engedélyét február végén a Vas Megyei Közigazgatási Hivatal visszavonta. A cég bírósághoz fordult, a bírói végzés pár napon belül várható. A hivatal környezetvédelmi engedélyek hiányára hivatkozik, míg a cég bejelentette, hogy a közeljövőben befejezik egy új biofilter építését, és minden engedély napokon belül meglesz.
Február végén a Vas Megyei Közigazgatási Hivatal visszavonta a Bük községben működő, száraz állateledeleket gyártó Nestlé-üzem használatbavételi engedélyét, mondván nem rendelkezik a megfelelő környezetvédelmi engedélyekkel.

Nestlé által gyártott állateledelek
Tömböly Tamás, a közigazgatási hivatal vezetője az Indexnek elmondta, hogy a gyár tavaly engedély nélkül kezdett működni, majd később szabálytalanul, a környezetvédelmi felügyelet hozzájárulása nélkül kapott ideiglenes működési engedélyt. Az engedélyt az önkormányzat építésügyi hatósága adta ki, de a közigazgatási hivatal visszavonatta.

Ideiglenes engedély szociális okokból?

Szabó József jegyző, az építésügyi hatóságot felülgyelő vezető saját bevallása szerint azért adta ki az engedélyt, hogy a dolgozók ne veszítsék el munkahelyüket, és a gyár köré épült, illetve a gyártól függő cégek ne menjenek tönkre. A jegyző hozzátette, hogy a Nestlé akkor már megígérte, hogy a még hiányzó környezetvédelmi engedélyt beszerzi. Gyimesi Mária, a Nestlét képviselő ügyvéd ezzel kapcsolatban közölte, hogy a jegyzőnek akkor is joga van az engedélyt kiadni, ha bizonyos papírok még hiányoznak (legfeljebb a felettes szerv az engedélyt visszavonatja).

A hivatal a visszavonásnál a környezetvédelmi papírok hiányára hivatkozott, és arra, hogy a büki lakosok rendszeresen panaszkodnak a városban érezhető, a gyárból származó kellemetlen szagra. A jegyző azonban elmondta, hogy a Nestlé már elkezdte egy olyan biofilter építését, amely többek között a kellemetlen szagot is megszünteti majd. Gyimesi Mária szerint érthetetlen a hivatal lépése, hiszen a beruházás a közeljövőben elkészül.

A Nestlé kivonul, ha az ügy számukra rosszul végződik

A Nestlé az engedély megvonása miatt bírósághoz fordult, a bírói végzés néhány napon belül várható. Gyimesi Mária a közigazgatási hivatal határozatát törvénysértőnek tartja, ezért szerinte a bíróság feltehetően a Nestlé javára dönt majd. Ennek ellenére a lassan működő bürokrácia, a régóta tartó huzavona miatt a cég svájci központjában eldöntötték: a Nestlé kivonul Magyarországról, ha az ügy számukra kedvezőtlen véget ér.

Krasznai Gábor a Nestlé kommunikációs ügynökségének egyik vezetője közölte: a cég már hónapokkal ezelőtt benyújtotta a szükséges papírokat a környezetvédelmi felügyelethez, és néhány napon belül ez az engedély is meglesz, így a közigazgatási hivatal lépései okafogyottá válnak.

Marad a Nestlé Magyarországon

A közigazgatási hivatal határozata valóban kellemetlen helyzetbe hozta a Friskies büki üzemét, és bezárással fenyegette az üzemet, de a Friskies és a Nestlé soha egy pillanatig nem gondolta, hogy kivonulna Magyarországról. Ennek bizonyságaként a büki üzemben jelen pillanatban is folyik egy hárommillió svájci frankos biofilter beruházása, amely megold minden környezetvédelmi problémát a helyiségben - tájékoztatta az Indexet cikkünk megjelenése után a Nestlé kommunikációs ügynöksége.