Diána
12 °C
27 °C

Neszmély volt polgármestere tagadja az adócsalási vádakat

2008.04.23. 10:59
Neszmély volt polgármestere visszautasítja az őt ért vádakat, melyek szerint csődbe vitte volna a falut, Benkő Ferenc szerdán azt mondta, jogi lépéseket tesz az ügyben.

"Az elmúlt napokban, nyilvánvalóan politikai indíttatásból, több újságban, médiumban hazugságokat és alaptalan rágalmakat közöltek velem kapcsolatban, emiatt a szükséges jogi lépéseket haladéktalanul meg fogom tenni, és amint egészségi állapotom lehetővé teszi, a pereket is azonnal megindítom" - jelentette be szerdán Benkő Ferenc, Neszmély volt polgármestere.

Az április közepén betegség miatt leköszönt polgármester súlyos szívműtéten esett át, jelenleg a soproni szívszanatóriumban lábadozik. Benkő Ferenc éppen emiatt, egészségi állapotára hivatkozva bővebben nem akart nyilatkozni, az ügyre részleteiben nem akart reagálni, csak annyit mondott, hogy visszautasítja a vádakat. Benkő Ferenc a második ciklust töltötte polgármesterként a község élén, és független jelöltként nyerte el a posztot.

Hűtlen kezelés, csalás, sikkasztás

Hétfőn kapott nyilvánosságot, hogy a neszmélyi képviselő-testület tagjai levélben tájékoztatták a falu lakóit arról, hogy a leköszönt polgármester pénzügyi csődbe juttatta a falut. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást, aki Neszmély község sérelmére hűtlen kezelést, csalást, sikkasztást és több rendbeli okirat-hamisítást követett el.

Február elején jelentkezett az önkormányzatnál egy pénzintézet, amely 35 millió forint hitel és a kamatok visszafizetését követelte, mondta Ruzsa Anna jegyző, aki januártól látja el feladatát. Hozzátette, hogy Benkő Ferenc az önkormányzat tudta nélkül kézfizető kezességet vállalt 2005. december 21-én 15 millió forint hitelre a Duna Eurorégió, majd 2007. június 25-én 20 millió forint hitelre a Vág-Duna-Ipoly Eurorégió Fejlesztési Kht. részére, ezekben az önkormányzat 100 százalékos tulajdonos.

Folyamatos inkasszók

"A hitelfelvételhez becsatolt (...) határozatok nem valósak, azokat nem a képviselő-testület alkotta meg" - ezt a község képviselő-testülete április 7-én írásban jelentette ki. Ezt követően a falu minden lakójához levelet juttattak el, amelyben a hamis dokumentumok alapján felvett több tízmillió forint hitel mellett megemlítették, hogy 2003 óta a település legnagyobb adózójának befizetései nem kerültek a község számlájára.

Kiderült, hogy a polgármester a vállalkozót rábeszélte, az önkormányzati társaságoknak adja kölcsön az iparűzési adót, és megígérte, hogy ő ezt majd befizeti a település költségvetésébe. A jegyző elmondta, hogy a falu számláján nincs számottevő összeg, és a beérkező pénzeket a folyamatos inkasszók elviszik. Még nem látják a kár teljes mértékét - jelezte, rámutatva arra, hogy a két közhasznú társaság egyikének sincs ügyvezető igazgatója és egyetlen alkalmazottja sem.