Judit
3 °C
7 °C

Neszmély volt polgármestere tagadja az adócsalási vádakat

2008.04.23. 10:59
Neszmély volt polgármestere visszautasítja az őt ért vádakat, melyek szerint csődbe vitte volna a falut, Benkő Ferenc szerdán azt mondta, jogi lépéseket tesz az ügyben.

"Az elmúlt napokban, nyilvánvalóan politikai indíttatásból, több újságban, médiumban hazugságokat és alaptalan rágalmakat közöltek velem kapcsolatban, emiatt a szükséges jogi lépéseket haladéktalanul meg fogom tenni, és amint egészségi állapotom lehetővé teszi, a pereket is azonnal megindítom" - jelentette be szerdán Benkő Ferenc, Neszmély volt polgármestere.

Az április közepén betegség miatt leköszönt polgármester súlyos szívműtéten esett át, jelenleg a soproni szívszanatóriumban lábadozik. Benkő Ferenc éppen emiatt, egészségi állapotára hivatkozva bővebben nem akart nyilatkozni, az ügyre részleteiben nem akart reagálni, csak annyit mondott, hogy visszautasítja a vádakat. Benkő Ferenc a második ciklust töltötte polgármesterként a község élén, és független jelöltként nyerte el a posztot.

Hűtlen kezelés, csalás, sikkasztás

Hétfőn kapott nyilvánosságot, hogy a neszmélyi képviselő-testület tagjai levélben tájékoztatták a falu lakóit arról, hogy a leköszönt polgármester pénzügyi csődbe juttatta a falut. A Komárom-Esztergom Megyei Rendőr-főkapitányság ismeretlen tettes ellen folytat nyomozást, aki Neszmély község sérelmére hűtlen kezelést, csalást, sikkasztást és több rendbeli okirat-hamisítást követett el.

Február elején jelentkezett az önkormányzatnál egy pénzintézet, amely 35 millió forint hitel és a kamatok visszafizetését követelte, mondta Ruzsa Anna jegyző, aki januártól látja el feladatát. Hozzátette, hogy Benkő Ferenc az önkormányzat tudta nélkül kézfizető kezességet vállalt 2005. december 21-én 15 millió forint hitelre a Duna Eurorégió, majd 2007. június 25-én 20 millió forint hitelre a Vág-Duna-Ipoly Eurorégió Fejlesztési Kht. részére, ezekben az önkormányzat 100 százalékos tulajdonos.

Folyamatos inkasszók

"A hitelfelvételhez becsatolt (...) határozatok nem valósak, azokat nem a képviselő-testület alkotta meg" - ezt a község képviselő-testülete április 7-én írásban jelentette ki. Ezt követően a falu minden lakójához levelet juttattak el, amelyben a hamis dokumentumok alapján felvett több tízmillió forint hitel mellett megemlítették, hogy 2003 óta a település legnagyobb adózójának befizetései nem kerültek a község számlájára.

Kiderült, hogy a polgármester a vállalkozót rábeszélte, az önkormányzati társaságoknak adja kölcsön az iparűzési adót, és megígérte, hogy ő ezt majd befizeti a település költségvetésébe. A jegyző elmondta, hogy a falu számláján nincs számottevő összeg, és a beérkező pénzeket a folyamatos inkasszók elviszik. Még nem látják a kár teljes mértékét - jelezte, rámutatva arra, hogy a két közhasznú társaság egyikének sincs ügyvezető igazgatója és egyetlen alkalmazottja sem.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?