Zsolt
2 °C
18 °C

Villanypártot szervez az SZDSZ

2001.06.17. 23:05
Két-három hét múlva már élesben működhet a szabad demokraták világon egyelőre egyedülálló kezdeményezése, a Netpárt. A közösség, amelyet Budapest virtuális 24. kerületeként működik majd a tervek szerint egyenrangú lesz az SZDSZ más helyi tagszervezeteivel.
A politikai pártok és a civil szervezetek egyaránt kőkorszaki eszközökkel dolgoznak, a pártok tagsága és vezetősége között nagy távolság húzódik, az információáramlás pedig általában egy irányba, felülről lefelé zajlik -vélekedik Magyar Bálint ötletgazda, aki szerint a Netpárt keretei lehetőséget nyújthatnak majd a hatékonyabb kommunikációra. A virtuális közösség tagjai egy regisztrációt követően a Netpárt tagjaivá válnak, és annak honlapján vitázhatnak, gyűlést szervezhetnek, csoportokba, klubokba tömörülhetnek. Néhány hónap múlva választásokat is kiírnak majd, a virtuális közösség tagjai pedig az SZDSZ bármely más offline szervezetéhez hasonlóan érvényes döntéseket hozhatnak.

A szabad demokraták Elvi nyilatkozatának elfogadását követően bárki tagja lehet az online közösségnek, így számítanak az SZDSZ-es tagságra illetve azokra is, akik csak a Netpártban kívánnak tevékenykedni. A regisztráció után a Netpárt tagjai is teljes jogú párttagokká válnak. A virtuális pártszervezet létrehozásának nem a 2002-es választásokon lesz szerepe, a Netpártot nem tagtoborzásra találtuk ki - hangsúlyozza Magyar Bálint, majd hozzáteszi, a Netpárt tagjai ettől függetlenül indulhatnak majd a választásokon valamely más körzet jelöltjeként.