Géza
-12 °C
-4 °C

A Heti Válasz megy, a Netrióta marad

2003.01.17. 13:36
A Netrióta Kft. eladását nem tervezi a Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány, amely viszont értékesíti a Heti Választ kiadó céget. A Netrióta a gondola.hu, illetve az uvegzseb.hu oldalakat működteti és takarékossági intézkedéseket ugyan bevezettek, de az oldalak megszüntetését nem tervezik.
A Xénia-botránytól, a parlament előtti jégpályáig a szocialista-liberális kormányok nevéhez fűződő korrupció-gyanús ügyeket gyűjtötte össze az uvegzseb.hu internetes oldal, amely jelentős teret szentel a Keller László által vezetett közpénzügyi államtitkárság tevékenységének is. A honlapot a másfél milliárd forinttal létrehozott Természet- és Társadalombarát Fejlődésért Közalapítvány alapította Netrióta Informatikai Kft. működteti (a céget 70 milliós tőrzstőkével hozták létre még 2001-ben), ez a kft. a kiadója a gondola.hu oldalnak is. Az alapítvány állami támogatása 2002-ben 500, 2003-ban pedig 50 millió forint és egy másik cégen keresztül egyelőre még tulajdonosa a Heti Válasz című hetilapnak. Azt nem tudni, hogy az üvegzseboldalt pontosan kik is készítik, mert a lapnak nincsen impresszuma.

A Heti Választ kiadó céget eladjuk, nem tervezzük azonban a Netrióta Informatikai Kft. értékesítését - nyilatkozta az Indexnek Elek István, a céget tulajdonló közalapítvány elnöke. Tájékoztatása szerint ugyanakkor takarékossági intézkedéseket bevezettek annak érdekében, hogy míg önfenntartóvá nem válik a gondola.hu, illetve az uvegzseb.hu, addig is folyamatosan frissíthessék az oldalakat. Elek nem tartja morálisan megkérdőjelezhetőnek, hogy állami pénzekből finanszírozzák a jellemzően a Medgyessy-kabinetet bíráló honlapok fenntartását. Az alapítványi elnök szerint a kormány által meghirdetett üvegzseb-program számonkérése a sajtó feladata is, függetlenül attól, hogy egy orgánumot ki pénzel.

A cég közpénzfelhasználását egyébként legfeljebb az adóhatóság vizsgálhatja meg, az Állami Számvevőszék hatásköre ugyanis csak a közalapítvány gazdálkodásának vizsgálatára szorítkozhat. A kancellária megbírált közpénzügyi államtitkárságának munkatársai szerint a Netrióta Kft. esete jól jellemzi az előző kormányzat alatt kialakult gyakorlatot, miszerint hiába működik egy cég közpénzekből, ellenőrizhetetlen a gazdálkodása. Az üvegzseb-program elfogadása viszont reményeik szerint véget vet ennek a helyzetnek.

15%

Dan Brown Eredet

3990 Ft
3392 Ft
15%

Spiró György Kőbéka

3499 Ft
2975 Ft