Gusztáv
3 °C
7 °C

Mária és László gyermekei Bence és Anna

2008.10.21. 08:37
Bence és Anna - tavaly ezek voltak a legnépszerűbb nevek Magyarországon. Az utónevek már tavaly is az élen álltak, az elmúlt néhány év azonban még kevés volt ahhoz, hogy megdöntsék a Lászlók és a Máriák uralmát.

A tavaly született gyermekek közül a legtöbb kisfiú a Bence vagy a Máté nevet kapta - előbbi 1700 kisgyermek neve lett, míg az utóbbit 1552 fiú kapta -, míg a legtöbb kislányt Annának vagy Boglárkának neveztek el szülei, előbbit 1415, utóbbit 1069 újszülött kapta - mondta el Szabó Krisztián, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium Hatósági Főosztályának vezetője.

A fiúnevek listáján a harmadik helyen tavaly a Levente végzett, ezt követte a Dávid, a Balázs, a Dániel, az Ádám, a Péter, a Bálint, a Tamás és a Gergő, ezeket több mint ezer gyermek kapta. Még mindig sok, de kevesebb mint ezer gyermeket neveztek el Milánnak, Zsombornak, Márknak, Dominiknek, Kristófnak vagy Marcellnek.

Nagyjából ezer lánygyermek kapta a Réka nevet, kicsit kevesebben a Hannát, a Zsófiát, a Lilit, a Viktóriát, a Petrát, az Esztert és a Laurát. Ezt követte a Nóra, a Dóra, a Luca, a Jázmin, a Fanni, a Dorina, a Csenge, a Gréta és a Sára.

Az első száz fiúnévbe tavaly bekerültültek olyan különlegességek, mint a Koppány, a Nimród, a Renátó, a Nikolasz, a Kende, a Rikárdó, az Álmos, a Donát, a Brendon, a Szebasztián, a Márkó, és a Soma.

2007-ben a lányok közül is többen kapták a Dalma, a Melissza, a Bettina, a Mira/Míra, a Lilien, a Natália, a Patrícia, a Renáta, az Izabella, a Klaudia, az Alexa, a Kíra, a Cintia, a Maja, a Zoé, a Dzsenifer, a Lara, a Liliána, a Flóra nevet, mint a valaha nagyon gyakori Évát.

Az elmúlt 10-15 év névválasztási divatja nem törte meg a hagyományos nevek uralmát a teljes népességen belül. A legtöbben még mindig a László nevet viselik, több mint 333 ezren, míg a férfinevek közül a második helyen az István, a harmadikon a József áll, majd következik a János, a Zoltán, a Sándor, a Ferenc a Gábor, az Attila és a Péter.

A Mária nevet 409 ezren viselik Magyarországon, míg az Erzsébetet 314 ezren, az Ilonát pedig 210 ezren. A negyedik helyen a Katalin áll, majd az Éva, az Anna, a Zsuzsanna, a Margit, a Julianna és a Judit következik.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!