Piroska
-2 °C
5 °C

Zöldebb fű vagy korai halál

2004.11.25. 11:16
„Nagyon sok pézről van szó” – döbbent rá a Nemzeti Fejlesztési Hivatal az EU-ból érkező hat és fél billió forint értékére egy munkaanyagban. A hivatal a magyar Marshall-segély jó és rossz elköltésének következményeiről is vizionál. Az Európa Terv: 2007-2013 között című dokumentum szerint a hat és fél ezer milliárd forint felhasználásának „klasszikus baloldali útja” – bár politikailag nemes és méltányolható – a végső eredmény szempontjából nagyon kétséges. A munkaanyag szerint az is elképzelhető, hogy tíz év múlva is rosszkedvűek és keserűek maradunk, a leszakadtak meg korán halnak.
A Marshall-segélyhez hasonlítja a Magyarországnak szánt európai pénzeket a Nemzeti Fejlesztési Hivatal (NFH) által készített, az Index birtokába került munkaanyag. Az európai ügyekért felelős tárca nélküli miniszter felügyelete alatt álló NFH Európa Terv: 2007-2013 között, Gyorsító sávban az ország címen foglalta össze a huszonnégymilliárd euró, azaz hat és fél billiárd forint elköltésének lehetőségeit.

Sok pénz

„Nagyon sok pénzről van szó. Elkölthetjük jól és rosszul is” – szögezi le a dokumentum, amely kiemeli, hogy „több pénzt, nagyobb segítséget kapunk, mint annak idején Németország, Olaszország, Ausztria Belgium és Dánia együttvéve”. Az EU-s milliárdokhoz ráadásul hazai források is jönnek még, így összesen a magyar történelemben példátlan összeg, körülbelül tizenkétbillió forint áll majd rendelkezésre.

Magyar, nem Hungarian

Az NFH munkaanyaga leírja a pénz jó és rossz elköltésének hatásait. A jól felhasznált segítség a hivatal munkatársainak örkényi víziója szerint szerteágazó hatással jár majd. „Európában mindenhol ki tudják mondani azt a szót, hogy magyar. Nem »Hungarian«-nak, hanem Magyarnak hívnak bennünket. A magyar szónak új jelentése lesz: a sikerre, a minőségre is utal majd” – vélekednek az NFH munkatársai. Szerintük az elismerés annak szólhat, hogy „10-12 év alatt az életszínvonalunkat feltornázzuk a mediterrán országok átlagára, egészségesebben és tovább élünk, a várható élettartamunk meghosszabbodik 3-4 évvel”. tíz munkavállalóból legalább hét tud majd idegen nyelven is dolgozni, lesz elég munkahely, és a felnőtt lakosság hatvanöt százaléka aktív lesz. „Az ország is színesebb lesz. A fű zöldebb, a víz kékebb, az utakon több a biciklis és a kocogó ember. A vidék is kertvárosiasabb arcot mutat.”

A Versenyképes gazdaság című fejezet rámutat arra, hogy a siker, a pénz egyre inkább a tudásalapú társaságokhoz vándorol: „Az ezredforduló lényegében fordulat a hamburgertől a szoftver felé. A szoftver ötletből van, a hamburger marhából.” A dokumentum leszögez, hogy ezért támogatják a minőségjavítást célzó új technológiák bevezetését.

Korán halnak

A pesszimista verzió szerint viszont 2013-ban is „szegények maradunk”, „túlzsúfolt szürke városokban vagy hanyatló falvakban fogunk élni”. „Maradunk rosszkedvűek és keserűek. Az utánunk jövő nemzedék is föladja a harcot. Kettészakadt ország lesz, az egyik felén épül még néhány luxusáruház, a másik felén azonban maradnak a kínai piacok. Az alul lévők menthetetlenül lemaradnak Európától, korán halnak, és kiszolgáltatottak lesznek, mint eddig. De a felül lévők sem örülnek majd, ők sem lehetnek igazán büszkék országukra.”

Vizes keverék

A milliárdok felhasználására két „legitim felfogást” vázol fel az Európa-terv folytatását alapozó dokumentum. „A klasszikus baloldali: ennek fókuszában az alul lévők, a szegények vannak. Ez a méltányosság, a társadalmi igazságosság nevében akar a helyzetükön javítani.” A másik karakterisztikus út: a fejlesztési pénzek révén elkezdhetünk gazdagodni. „De mondjuk ki, ha a versenyképességet tartjuk fontosnak, akkor jóval kevesebb jut az elesettek helyzetét javító programokra. Brutálisan fogalmazva, szembe kell néznünk azzal, hogy van egy olyan iskolázatlan és reménytelen helyzetben lévő réteg, amelynek helyzetét nem fogjuk tudni megoldani.” Ezért a munkaanyag Vörösmarty Csongor és Tündéjét idézve („Sík mezőben hármas út, Jobbra, balra szertefut, a középső célra jut”) egy harmadik utat javasol, az azonban nem lehet „az előző kettőnek valamilyen vizes keveréke”. Az anyagban ezen a ponton főcélként fogalmazzák meg, hogy a lakosság legalább kétharmada dolgozzon, illetve az élet produktív szakasza minél jobban meghosszabodjon. A dokumentum végül három főbb fejezetbe foglalja össze és részletezi a harmadik lehetőség alapjait: befektetés az emberbe, befektetés a gazdaságba, befektetés a környezetbe.

Hosszú távú tervek

Az Index kérdésére az NFH sajtófőnöke, Kardos Anikó azt mondta, hogy az Európa-terv 2007-2013 közötti szakászáról szeptemberi határidővel kellett a kormány elé terjeszteni a hivatal által készített tervezeteket. A sajtófőnök azt azonban nem kívánta elárulni, hogy az Index birtokába került Gyorsító sávban az ország alcímű munkaanyag is a kabinet elé került-e. Azt mondta, az időszakra szóló prognózisok elkészítése az NFH tervezési elnökhelyettességének felelősségi körébe tartozik.