Emil, Csanád
9 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Felfüggesztették az első kerületi polgámestert

2006.08.10. 12:52
Egy három évvel ezelőtti tulajdonosi döntés miatt függesztette fel polgármesteri tisztségéből a budavári önkormányzat Nagy Gábor Tamást, aki ellen egyúttal fegyelmi vizsgálatot indítottak. A fideszes vezetőt a Várbazár hasznosítása miatt mozdították el. A polgármester ugyanis három éve hozzájárult ahhoz, hogy egy szír-kanadai befektető 90 évre megkapja a területet hasznosításra, viszont nem kérte ki mindehhez a képviselő-testület állásfoglalását. Egyelőre Görög Tibor alpolgármester irányítja a városrészt.

Fegyelmi eljárást indított Nagy Gábor Tamással, Budavár fideszes polgármesterével szemben az első kerület képviselő-testülete. A vizsgálatot Vaskor László MDF-es alpolgármester kezdeményezte egy három évvel ezelőtti tulajdonosi döntés kapcsán.

Nagy Gábor Tamás bírósághoz fordul

A testület szerdai ülésén tizennégyen jelentek meg, a fideszes képviselők távol maradtak, de a fegyelmi kezdeményezésen a polgármester se vett részt, a napirend elfogadása előtt távozott, végül Kard Aladár korelnök vezette le az ülést. A testület megvonta Nagy Gábor Tamás költségtérítéseit és gépjármű használati lehetőségét is. Teendőit Görög Tibor alpolgármester látja el. A jegyző a Fővárosi Közigazgatási Hivatalhoz fordult, Nagy Gábor Tamás pedig nyolc napon belül bíróságon támadja meg a testületi határozatot. A felfüggesztésről szóló hírt először közlő Hírszerzőnek Nagy Gábor Tamás elmondta, hogy törvénytelennek tartja mind a felfüggesztését, mind pedig az ellene indított fegyelmi eljárást.

Az ügy előzménye, hogy a Várbazárt üzemeltető Vár Gondokság Kht. - amelynek 85 százalékban a kulturális tárca, 15 százalékban pedig az I. kerületi önkormányzat a tulajdonosa - még három éve úgy döntött, hogy hasznosítja a Várbazárt.

Lehetett volna önkormányzati vétó

Két ciklus óta vezeti a Várnegyedet Nagy Gábor Tamás
Nagy Gábor Tamás nyolc éve irányítja a budavári önkormányzatot. A mostani újraindulása azonban egészen sokáig kétséges volt, pártjában felrótták neki, hogy nem elég kooperatív és nem tud együttműködni saját párttársaival sem. Szemére vetették, hogy teljesen kicserélődött első polgármesteri ciklusához képest a képviselő-testület polgári oldala, ráadásul az újakkal mostanra szintén sikerült összevesznie. Görög Tibor, a polgármesteri teendőket ideiglenesen ellátó alpolgármester például nemrég távozott eddigi pártjából.

Először nyilvános pályázatot írtak ki, amit utóbb eredménytelennek nyilvánítottak, később pedig immár pályázat nélkül képbe került egy szír-kanadai befektetőcsoport, amely többek között irodaházat álmodott a világörökség részét képező területre. A két tulajdonos egyhangúan döntött arról, hogy a Founditaion Kft.-nek 90 évre hasznosításra adja a területet, amiből hatvan évig egy fillér bérleti díjat sem kellene a társaságnak fizetnie, de azt vállalja, hogy felújítja, és rendben tarja az ingatlant. (Tizenöt évente felújítási kötelezettsége volna a társaságnak.)A társasági szerződés szerint az önkormányzat megakadályozhatta volna az ügyletet, mivel egyhangúan lehetett csak ilyen nagy horderejű ügyletben döntést hozni.

A budavári önkormányzat képviselőtestülete nem adta hozzájárulását ugyan ahhoz, hogy a polgármester támogassa a hasznosítást, de mint Görög Tibor alpolgármester szerint egészen a közelmúltig nem is voltak abban a helyzetben, hogy bármit léphettek volna, a Várbazár ügyében ugyanis nem tájékoztatták őket.

Nem nyilvános pályázaton döntöttek

A visszásságok azután buktak ki, hogy az önkormányzat jogi szakvéleményt készítetett arról, törvényesen született-e egyhangú tulajdonosi döntés a szír-kanadai befektetőpáros helyzetbehozásáról. Bár mind a kultusztárca, mind pedig Nagy Gábor Tamás nyilvános pályáztatásról beszélt, a jogi véleményből világosan kiderült, hogy pályáztatás nélkül kötöttek előszerződést a társasággal, noha jogszabály írja elő, hogy csak nyilvános pályázaton dönthettek volna a terület további sorsáról.

A hasznosítás körüli anomáliák további részletei>>>

A szakvélemény elkészítését ugyanakkor megelőzte az is, hogy Orbán Viktor Fidesz-elnök több alkalommal is szóvá tette a polgármesternél, hogy nem támogatja a Várbazár piaci alapú hasznosítását. "A polgármester úr nagyjából egy éve elkezdte fúrni a saját maga által korábban támogatott projektet" - fogalmazott egyik forrásunk, aki összefüggést sejt Orbán határozott állásfoglalása és Nagy Gábor Tamás pálfordulása között.

Szolgálati titok lett a jelentésből

A polgármester ugyanakkor a jogi szakvéleményt szolgálati titoknak minősítette és nem adta át a képviselőknek, helyettük egy olyan alapítvány kezdett pereskedni, amelyben a polgármester is kurátor. A Budai Vároltalmazó Közalapítvány azért indított pert, hogy tekintsék semmisnek a cég és a kht. között köttetett előszerződést. Az alapítvány keresetét azonban a bíróság elutasította, mivel nem tudta kimutatni a közalapítvány érintettségét az ügyben. A közalapítvány ezért ügyészségi vizsgálatot kezdeményezett, ami még most sem zárult le.

Az ügy pikantériája, hogy Nagy Gábor Tamás mostani bukását a szocialista irányítás alatt álló kulturális tárca vitatható Várbazár-hasznosítási terve okozta. Úgy tudjuk egyébként, hogy a Várbazár hasznosítása ügyében sem a szocialisták, sem a liberálisok nem fordultak az általuk felügyelt minisztériumhoz, megakadályozandó a Várbazár elkótyavetyélését.