Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Koalíciós vita az NHH elnökéről

2003.12.05. 15:07
Kapcsolódók (8)
Az Index értesülése szerint az IHM Pataki Dánielt látná szívesen a januárban megalakuló Nemzeti Hírközlési Hatóság élén, a szocialisták azonban Rácz Zsoltot, az IHM volt államtitkárát favorizálják.
Mint azt korábban megírtuk, a távközlési és informatikai piac szereplői sokat várnak a Hírközlési Felügyelet utódaként 2004 januárban megalakuló Nemzeti Hírközlési Hatóságtól (NHH), melynek legfontosabb feladata az elektronikus hírközlési törvény betartatása, illetve az ahhoz kapcsolódó végrehajtási rendeletek értelmezése lesz. Az informatikai tárca korábbi közlései szerint az NHH az elődjénél sokkal erősebb jogosítványokkal, presztízzsel rendelkezik majd, és több lehetősége lesz a szabálykövetés kikényszerítésére.

Az Index értesülése szerint négy lehetséges várományosa van az NHH vezetői posztjának. Forrásunk szerint a szabaddemokrata vezetésű Informatikai és Hírközlési Minisztérium jelöltje Pataki Dániel, az Informatikai és Hírközlési Minisztérium helyettes államtitkára, az MSZP azonban "szemet vetett" a szabályozó hatóságra, és Rácz Zsoltot, az informatikai tárca tavasszal felmentett államtitkárát tenné meg az NHH elnökének.

Értesülésünk szerint a poszt várományosai között szóba került még Krupanics Sándor és Bölcskei Imre neve is. Krupanics korábban a Magyar Posta elnök-vezérigazgatója és a Hírközlési Felügyelet elnöke volt, most pedig a Kopint-Datorg igazgatóságának a tagja. Bölcskei Imre a Matáv Rt. szabályozási igazgatója. "Ha ez a szabályozó hatóság politikai kinevezettekből áll fel, az elnök, a tagok, a főigazgató kiválasztásakor a megbízhatóság, és nem a szakértelem lesz a vezető szempont, akkor a magyar távközlési piac hányattatásai soha nem látott mértéket öltenek" - mondta neve elhallgatását kérő informátorunk.

Pataki Dánielt többszöri próbálkozás után sem sikerült elérnünk, Rácz Zsolt pedig azt nyilatkozta megkeresésünkre: hozzá nem érkezett hivatalos felkérés, ezért nem kívánja kommentálni az értesülésünket.