Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Nyugodt szavazók, pörgős aktivisták

2006.04.09. 19:06
Az Index riportere Heréden békés szavazókat, és egy elsőválasztó fiatalt látott. Pásztó mellett a kapálgatást tartják fontosabbnak, de szavazni elmentek, Gyurcsányt és Orbánt meg elküldték. Vili bácsi, a kazári kocsmáros kiábrándult a Munkáspártból, de azért Lenin képe díszíti a pultot.

Az Index riportere először azt nézte meg, hogyan választanak Heréden, ahova egy göröngyös úton lehet eljutni. Vasárnap egy órakor csendes a Heves megyei falu főtere, csak néhány bicikliző gyereket látni. A művelődési ház és könyvtárban működő szavazókörbe békés tempóban érkeznek és távoznak az emberek. Egy idős házaspár azt mondja, teljesen természetes volt, hogy eljönnek szavazni. Így tették ezt az összes eddigi választáson is.

Egy kisbusszal háromtagú család érkezik. Kifelé a helyiségből a családfő azt mondja, reggel még horgászott, aztán ebédeltek, majd együtt jöttek el szavazni. A fiú most szavaz először, öntudatosan válaszol a kérdésekre. Azt is elmondja, hogy szerinte megint Érsek Zsolt fog nyerni, őt nem lehet itt legyőzni. Az apukája csak annyit jegyez meg bölcsen, hogy "mindenki arra szavaz, akire akar".

Riporterünk Nógrád megyében folytatja útját. A Pásztóhoz közeli földeken emberek kapálnak, ők már reggel 7-kor elmentek szavazni, aztán kijöttek a földekre: "Ez most mégiscsak fontosabb." Kicsit odébb egy idősebb gazda dolgozik, ő azt mormogja: "Nem mentem és nem is megyek el szavazni, menjen el Orbán Viktor és Gyurcsány Ferenc."

Narancs és vörös színekben a főtér


Nézze meg képeinket!

Bátonyterenye központja narancs és vörös színekbe öltözött, az út fölött kifeszített molinó Juhász Gábort élteti, a Szélkakas Fogadó ablakán pedig még kint maradtak a "Jön Orbán Viktor" feliratú plakátok, amelyek a Fidesz elnökének április 7-i salgótarjáni rendezvényét hirdetik. A majdnem üres étteremben két ember végig politizál, az egyikük azt az örök igazságot fejti ki, hogy "Nem mondom azt, hogy a demokrácia a legjobb, de nincs tőle jobb, ez a lényeg."

A szemben lévő Fidesz-irodában sokan vannak, és valamit nagyon organizálnak. A helyi elnökkel nem is lehet beszélni, mert percenként csörög a mobilja. Az aktivisták azt mondják, ezen az egykori bányászkörnyéken nehéz helyzetben van a Fidesz, de az utóbbi időben sokat dolgoztak és reménykednek a fiatalokban. Ők azt javasolják, mindenképpen menjünk el Kazárra, "az egy igazi szocialista, sőt kommunista falu".

Sztálin, Vuk és Karak

A Salgótarján mellett fekvő kis faluban még a kilencvenes évek elején is munkáspárti önkormányzat volt. A Sztálin utcát ugyan már átkeresztelték Diófára, de Lenin út még mindig van. Kazáron egy középkorú házaspár áll a kertkapunál. Ők már elmentek szavazni. Ahogy a férj mondja, a felesége erősködött, mert nem akarta, hogy visszajöjjön Orbán Viktor. Azt javasolják, menjünk el Vili kocsmájába, ott érdekeseket fogunk látni.

Az italbolt homlokzatán vörös zászló lengedez, a pult mögött ott áll Sándor J. Vilmos, másnéven Vili. A "kommunista kocsmáros" feje fölött egy Lenin-képpel szolgálja ki az embereket. Odébb Marx és Engels képe mellett ott van Kádár János, Che Guevara, illetve Vuk és Karak képe is. Egy kis faliújságon a Munkáspárt, az MCF Roma Összefogás Párt, a Centrum Párt plakátja, egy konditerem hirdetése, és Orbán Viktor híres, ifjúkori fotója, amin pepita zakóban pipázik.

Vili keserűen mondja, hogy csalódott a kommunistákban, ezért most már nem is szavazott a Munkáspártra, mert lepaktáltak a Fidesszel. Befut egy ember, vesz négy üveg sört, azt mondja, most végeztek, hozták-vitték az embereket, majd ki is viharzik azt ajtón. A kommunista kocsmáros magyarázólag megjegyzi, az MCF Roma Összefogásnak segítettek szavazókat hozni. Vili már nem bízik a kommunistákban, Dávid Ibolyát se nagyon szereti. "Mi van az SZDSZ-szel?" - kérdezzük. "Régebben kérdezték tőlem, nem rakom-e ki Pető Iván képét is a kocsmába, erre azt válaszoltam, Kádár János képe is csak akkor került ki, amikor meghalt, ezt pedig nem kívánom senkinek" - válaszolja búcsúzóul Vili.