Judit
2 °C
7 °C

Bárándy: Nem létező testülettel szemben nem lehet fellépni

2004.09.13. 19:11
Tovább folyik a jogi csűrés-csavarás a szélsőséges nézeteket valló csoportok működésével kapcsolatban és csupán egy dolog látszik egyértelműnek: a hatályos szabályokat ki lehet játszani. Az igazságügyi miniszter szerint a gyülekezési törvénybe be kellene venni a hatóságok jogosítványai közé egy rendezvény megtiltásának a lehetőségét.
Bárándy Péter igazságügyi miniszter szerint a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport nincs bejegyezve és jogszerűen nem is lehetne nyilvántartásba venni, mivel céljai egyértelműen alkotmányellenesek.

Bárándy Péter a parlamentben egy interpellációra adott válaszában leszögezte, hogy egy nem létező testülettel szemben nem lehet fellépni. Hozzátette ugyanakkor, hogy a MJCS büntetőjogilag csoportnak minősülhet, és ha bűncselekményt követnek el, akkor "az minősített tényállásként" lenne értelmezhető.

Azért létezhetnek, mert nem léteznek

Gusztos Péter, SZDSZ-es képviselő a miniszter szavait úgy értelmezte: a hungarista csoport azért létezhet, mert formálisan nem léteznek. Szerinte a csoport – kijátszva a jogszabályokat – túszul ejtette a demokráciát.

Az igazságügyi miniszter az Index érdeklődésére elmondta, a sokat hivatkozott 1947-es párizsi békeszerződés, amely a magyar állam feladatául szabja a fasiszta szerveződések elleni fellépést, beépült a magyar jogrendbe, de a hatályos törvények nem fedik le teljesen a dekrétumban foglaltakat. Rámutatott, hogy a jelen esetben az egyik ilyen jogszabály, az egyesülési törvény, amely egyebek közt azt mondja ki, hogy nem lehet azt a szervezetet nyilvántartásba venni, amely az alkotmányos rend erőszakos megdöntését, vagy ennek kísérletét hirdeti magáról

A gyülekezési törvény rögzíti, hogy egy rendezvény bűncselekmény esetén feloszlatható. Bárándy szerint ezt arra kellene módosítani, hogy megtiltható legyen. Ehhez viszont az SZDSZ és a Fidesz támogatását is meg kellene nyerni, mondta.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?