Mégsem marad titkos a Nagy Imre-per hanganyaga

2008.05.30. 09:49
Fél évig tartó egyeztetés után a Magyar Országos Levéltár hétfőn elutasította a Nyílt Társadalom Archívum kérését, hogy lejátszhassák az 50 éve zajlott Nagy Imre és hét társa perének hangfelvételét a júniusi évfordulón. Most az OSA egy kutatói másolathoz juthat, és a törvény értelmében ezt megoszthatja a nyilvánossággal.

Nyilvánosságra hozhatja a Nagy Imre-per teljes hanganyagát a Nyílt Társadalom Archívum (OSA), miután sikerült megállapodnia a felvételt őrző Magyar Országos Levéltárral (MOL) a felhasználás feltételeiről, írja a Népszabadság. Az 52 órás felvételt a mártírhalált halt miniszterelnök és hét társa perének évfordulóján mutatják be a közönségnek, miután Gecsényi Lajos, a MOL főigazgatója beleegyezett abba, hogy a felvételről kutatói másolat készüljön.

Rév István, az OSA igazgatója üdvözölte, hogy a téma kapcsán felmerült a levéltári törvény módosítása, az OSA ugyanis azt szeretné elérni, hogy egy-egy kortörténeti dokumentum nyilvánosságát ne csak formai, hanem tartalmi szempontból is megítélhesse a jogalkalmazó, írja a lap.

Az Index azonban úgy tudja, hogy OSA kutatói kérelmet nyújtott be a MOL-nak, hogy megkaphassák a hangfelvétel teljes másolatát, ennek díjszabásáról és várható időpontjáról azonban még nem született megegyezés a felek között, jelenleg a technikai részletekről tárgyalnak. Amennyiben az OSA még időben, azaz június 9. előtt megkapja a hanganyagot, úgy tartják magukat az eredeti tervhez, és lejátszák a nagyközönség előtt.

A jogszabályok lehetővé teszik, hogy egy kutató nevesítve publikálja kutatási eredményeit, amennyiben a teljes történet megismeréséhez ez szükséges. Ebben az esetben az adatkezelőt, tehát a kutatót, illetve az őt megbízó intézményt terheli a felelősség, ha valamelyik érintett kifogást emel a közlés ellen. Az OSA már korábban beszerezte a vádlottak hozzátartozóinak hozzájáruló nyilatkozatát a felvétel nyilvánosság előtti lejátszásához.

Részlet az adatvédelmi törvényből

32. § (1) Tudományos kutatás céljára felvett vagy tárolt személyes adat csak tudományos kutatás céljára használható fel.

(2) A személyes adatot - mihelyt a kutatási cél megengedi - anonimizálni kell. Addig is külön kell tárolni azokat az adatokat, amelyek meghatározott vagy meghatározható természetes személy azonosítására alkalmasak. Ezek az adatok egyéb adatokkal csak akkor kapcsolhatók össze, ha az kutatás céljára szükséges.

(3) A tudományos kutatást végző szerv vagy személy személyes adatot csak akkor hozhat nyilvánosságra, ha
a) az érintett abba beleegyezett, vagy
b) az a történelmi eseményekről folytatott kutatások eredményeinek bemutatásához szükséges.

1958. június 9. és 15. között rendezték Nagy Imre és hét társa perét a Katonai Bíróságon. A teljes hanganyagot a Belügyminisztérium technikusai rögzítették a tárgyalóteremben, és meglepően jó minőségben maradt fenn. Ezt a hanganyagot, az elhangzás után pontosan ötven évvel, az eredeti időpontoknak megfelelően akarta lejátszani a nagyközönség előtt az OSA Archívum és az 1956-os Intézet.

Bár a két szervezet előre egyeztetett terveiről a levéltárral, a tárgyalások fél évig tartottak, Gecsényi Lajos főigazgató hétfőn bejelentette, mégse járulnak hozzá a hanganyag lejátszásához. Annyit közöltek, hogy a MOL május 26-i vezetőségi ülésén a kérést elutasították, a hanganyagot nem adják ki, a döntést azonban nem indokolták.

Gecsényi Lajos pénteken annyiban pontosította a Népszabadságban megjelenteket, hogy a hétfőn bejelentett döntés továbbra is érvényes, a törvény azonban lehetőséget ad arra, hogy egy regisztrált kutatónak a kérésére másolatot adjanak ki a hanganyagról. Az OSA kérését így teljesítik, már csak a technikai kérdéseken dolgoznak.

Elmondta, hogy a díjszabás a szokásos módon történik, azaz a Magyar Rádió archívumának nem kereskedelmi célú tarifáját veszik alapul, amit időtartam alapján határoznak meg. Arra a kérdésre, hogy a felvétel kutatói másolata június 9. előtt az OSA rendelkezésére áll-e azt mondta, hogy a kérést várhatóan a jövő héten tudják teljesíteni.