Valér
4 °C
8 °C

Nem olvasta fel az esküszöveget a legfiatalabb képviselő

2006.05.16. 13:42
Rendőrnek készült, de politikus lett a szüleivel együtt élő békési szocialista. Az Indexnek adott első interjúja alatt nagyon izgult, majd automatikusan politikussá változott.

"Békési vagy, ugye? - Hát, ööö, Békés megyei, igen" - kezdtük el parlamenti sétánkat élete első képviselői napján Nagy Lászlóval. Az átlagos termetű, viszont a parlament legfiatalabb, 23 éves politikusaként munkába álló fiatalember Békés megyében egy kis faluban él.

Veress József a nagy segítő

Nagy László az MSZP Békés megyei listáján jutott a parlamentbe. Nagy László beszélgetésünk alatt többet volt zavarban, mint ami indokolt lett volna, de azért nagy nehezen elárulta, hogy a Fiatal Baloldal helyi vezetőjeként a megyei pártelnökkel, a Gyurcsány Ferenc által menesztett miniszterelnökségi államtitkárral, Veress Józseffel ápol jó kapcsolatot, mint mondta, "kompomisszumképessége hihetetlen", és "európai léptékkel számolva nagy formátumú politikus", továbbá Varga Zoltánt említette még, akinek mandátumát köszöni.

A 23 éves politikus annak idején rendőrnek készült, de nem részletezett okok miatt mégis inkább politikus lett. Azt is elárulta, hogy középiskolában kick-boxszal és cselgáncsal foglalkozott. Arra viszont már nem volt hajlandó, hogy a hétfőn kapott - "tagolt" - esküszöveget újságíróknak előre elmondja. Nagy László lesz ugyanis, aki a legfiatalabb képviselőként, elődeihez hasonlóan, a többi képviselőnek előolvassa az eskü szövegét, amelyet beszélgetésünk alatt is végig a kezében szorongatott. Elérzékenyültünk, amikor az is kiderült, hogy anyjukájával és apukájával együtt lakik, de aztán, amikor az öltözködésére került sor, hirtelen bezárkózott. "Milyen kérdés már ez?!" - hőkölt hátra.

Szabója javasolta

Annyi azért kiderült, hogy a pirosas-bordós nyakkendőjét a békéscsabai szabója javasolta, amikor a múlt héten felekreste. Öltönyét amúgy nem a mai alkalomra készíttette, hárította el az erre irányuló érdeklődést. Már két éve jár ahhoz a szabóhoz.

"Ki lesz a munkatársa, amely minden képviselőnek jár?" - faggattuk tovább. Egy gyerekkori cimborát vagy egy helyes lányt választ a politikusmunkatárs-katalógusból? Nagy László erre azt mondta, hogy még nem döntötte el, kivel fog együtt dolgozni, de ne úgy képzeljük, mint egy modellügynökséget, amelyből kiválaszthatjuk "a 26-os számút".

Nagy Lászlót az Index után még más stábok várták, hogy végigkövessék első napját a Házban. A legfiatalabb képviselő azt tervezi, hogy Budapestre költözik, mert mint mondta, az ülések olykor hajnalig is elhúzódnak. Majd azt is elárulta, hogy a parlamenti munka nagy része a nézők előtt nem látható, és ha felszólal, azt nem azért teszi majd, mert hallatni akarja a hangját. Végül automatikusan politikussá változott, és azt kezdte el fejtegetni, hogy a választói elvárásoknak meg kell felelni. A beszélgetésnek az vetett véget, amikor a háttérből Stumpf István és Kéri László hangja hallatszott be az ideiglenesen tévéstúdiónak berendezett parlamenti folyosórészről.