József, Bánk
-6 °C
0 °C

Bánk Attila nem lett házalelnök

2001.09.25. 19:32
Az Országgyűlés - 153 igen, 23 nem és 12 érvénytelen szavazat mellett, határozatképtelenség miatt - nem választotta meg Bánk Attila volt kisgazda frakcióvezetőt parlamenti alelnöknek kedden. Az ellenzéki frakciók már hétfőn világossá tették, hogy szerintük követhetetlen, ami a kisgazda frakcióban az elmúlt időszakban történt, ezért nem vesznek részt a szavazáson.
Nem választotta meg az Országgyűlés alelnökévé Bánk Attilát. A politikust az FKgP frakciója jelölte a Gyimóthy Géza frakcióból történt kizárása után. A kisgazda frakció múlt pénteken zárta ki soraiból az Országgyűlés eddigi alelnökét és öt képviselőtársát.

A szavazás előtt azonban az ellenzéki frakciók, valamint a függetlenek között ülő Torgyán-hívők is világossá tették: nem szavazzák meg Bánkot alelnöknek. A MSZP és az SZDSZ azzal indokolta döntését, hogy nem értik, mi történik a kisgazdáknál és nem vesznek részt az Országgyűlés alelnökét érintő "szavazási komédiában". A MIÉP frakciója pedig közölte, hogy nemmel voksolnak Bánk Attila megválasztására.

Az FKgP elnöke, a jelenleg függetlenek között ülő Torgyán József leszögezte: a valódi FKGP-s országgyűlési képviselők a kisgazda egységet szem előtt tartó módon és mindenképpen Bánk Attila parlamenti alelnökké választása ellen fognak szavazni kedden.

Az ellenzéki frakciók, ígéretüknek megfelelően nem vettek részt a Parlament keddi szavazásán. Ennek eredményeként az Országgyűlés - 153 igen, 23 nem és 12 érvénytelen szavazat mellett - határozatképtelenség miatt nem választotta meg Bánk Attilát parlamenti alelnöknek kedden.

A kisgazdák ismét Bánkot jelölik

A kisgazda politikus a szavazás eredményének kihirdetése után azt mondta, az ellenzéki pártok nyilatkozatát követően várható volt, hogy határozatképtelen lesz az ülés. "Ez nem a kormánypártok, hanem a parlamenti demokrácia kudarca, amelynek felelősei jól tetten érhetők" - fűzte hozzá.

Szentgyörgyvölgyi Péter kisgazda frakcióvezető szerint három hét múlva meg lehet ismételni az Országgyűlés alelnökének megválasztására vonatkozó szavazást. A frakció nem állít új jelöltet a posztra. Szentgyörgyvölgyi Péter a történteket botrányosnak nevezte és felhívta a figyelmet arra, hogy ezzel több frakció is felrúgott egy erre vonatkozó hatpárti megállapodást. Leszögezte, nemcsak az ellenzéki hontayák, valamint Torgyán hívei szavaztak Bánk ellen, hanem frakciótagok is így tettek.

Szentgyörgyvölgyi nem zárta ki, hogy kizárják azokat a képviselőket, akikről kiderült, hogy Bánk megválasztása ellen szavaztak. "Követni fogom az eljárás rendjét: meg lehet nézni, hogy kik vették át a szavazócédulát, és ezután elemezni fogjuk a helyzetet" - közölte.