Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Díszdoktorrá avatták a NOB elnökét

2002.03.16. 11:27
Orbán Viktor miniszterelnök átadta azt a 652 ezer aláírást igazoló dokumentumot Jacques Rogge NOB-elnöknek, melyet az olimpia támogatására gyűjtött a Fidesz. A NOB elnököt, aki az Ifjúsági és Sportminisztérium meghívására érkezett Magyarországra, díszdoktorrá avatták a Semmelweis Egyetemen.
A budapesti látogatáson tartózkodó Jacques Rogge, miután szombaton kora délelőtt a Parlamentben megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel, úgy nyilatkozott: a NOB számára jó érzés érzés, hogy olyan hiteles jelölt van a 2012-es olimpia esetleges megrendezésére, mint Budapest.

Orbán: A magyarok nagy álma valósulna meg az olimpiával

Orbán Viktor bejelentette: a találkozót felhasználta arra, hogy átnyújtsa a NOB-elnöknek azt a 652 152 aláírást igazoló dokumentumot, amely bizonyság arra, Magyarország mennyire szeretne olimpiát rendezni. "A magyarok nagy álma valósulna meg, ha házigazda lehetne" - fogalmazott a kormányfő.

Rogge megerősítette, hogy örül a rendezés széleskörű támogatásának, mert enélkül nem lehet sikeresen pályázni egy olimpia lebonyolítására, azonban hozzátette: "kiélezett, nagy verseny várható a pályázók között".

Rogge, a sebész
Rogge 1967-ben a Genti Állami Egyetemen diplomázott, ortopédsebészként tevékenykedett, később az Ortopédsebészeti Tanszék vezetője lett. Közben, 1972-ben sportorvosi szakvizsgát tett. 1992-től tagja a NOB orvosi bizottságának - 1994-től annak elnökhelyettese -, 1999-ben részt vett a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) munkájában. Mindezek mellett a Nemzetközi Vitorlás Szövetség orvosi bizottságának is az elnöke.

Díszdoktorrá avatták és márványtáblát is kapott

Szombaton délelőtt a Semmelweis Egyetem díszdoktorává avatták Jacques Rogge-ot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét. A belga sportdiplomata tevékenységének ez az első ilyen jellegű elismerése. Az intézmény tanácstermében rendezett mintegy húszperces ünnepségen Nyerges Mihály, a Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánja méltatta Rogge-ot, majd Sótonyi Péter rektor átadta neki a díszoklevelet.

"Szerénységgel fogadom el ezt a címet, már csak azért is, mert tudom, hogy nem én érdemeltem ki személyesen. Az olimpiai család nevében veszem át az oklevelet - " mondta Rogge. Az egyetem testnevelési és sporttudományi karán ezt követően leleplezték azt a márványtáblát, amely azt hirdeti, hogy Jacques Rogge NOB-elnök az intézmény díszdoktora lett. Nyerges Mihály dékán a TF emblémájával díszített arany plakettet adott át a belga sportdiplomatának. "Ez pályafutásom első felnőtt érme" - jegyezte meg mosolyogva az egykori vitorlázó. Hozzátette: nagy öröm számára, hogy a magyar kormány kiemelten kezeli a testnevelést és a sportot.

Rogge programja szerint a díszdoktorrá avatást követően látogatást tesz a TF-en, majd a MOB vezetőivel, olimpiai bajnokokkal, s a hazai ötkarikás mozgalom elsőszámú támogatóinak képviselőivel ebédel a Gundelnál. Délutáni elutazása előtt nemzetközi sajtótájékoztatót tart budapesti tapasztalatairól, az olimpia időszerű kérdéseiről.