Friderika
7 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Díszdoktorrá avatták a NOB elnökét

2002.03.16. 11:27
Orbán Viktor miniszterelnök átadta azt a 652 ezer aláírást igazoló dokumentumot Jacques Rogge NOB-elnöknek, melyet az olimpia támogatására gyűjtött a Fidesz. A NOB elnököt, aki az Ifjúsági és Sportminisztérium meghívására érkezett Magyarországra, díszdoktorrá avatták a Semmelweis Egyetemen.
A budapesti látogatáson tartózkodó Jacques Rogge, miután szombaton kora délelőtt a Parlamentben megbeszélést folytatott Orbán Viktor miniszterelnökkel, úgy nyilatkozott: a NOB számára jó érzés érzés, hogy olyan hiteles jelölt van a 2012-es olimpia esetleges megrendezésére, mint Budapest.

Orbán: A magyarok nagy álma valósulna meg az olimpiával

Orbán Viktor bejelentette: a találkozót felhasználta arra, hogy átnyújtsa a NOB-elnöknek azt a 652 152 aláírást igazoló dokumentumot, amely bizonyság arra, Magyarország mennyire szeretne olimpiát rendezni. "A magyarok nagy álma valósulna meg, ha házigazda lehetne" - fogalmazott a kormányfő.

Rogge megerősítette, hogy örül a rendezés széleskörű támogatásának, mert enélkül nem lehet sikeresen pályázni egy olimpia lebonyolítására, azonban hozzátette: "kiélezett, nagy verseny várható a pályázók között".

Rogge, a sebész
Rogge 1967-ben a Genti Állami Egyetemen diplomázott, ortopédsebészként tevékenykedett, később az Ortopédsebészeti Tanszék vezetője lett. Közben, 1972-ben sportorvosi szakvizsgát tett. 1992-től tagja a NOB orvosi bizottságának - 1994-től annak elnökhelyettese -, 1999-ben részt vett a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) munkájában. Mindezek mellett a Nemzetközi Vitorlás Szövetség orvosi bizottságának is az elnöke.

Díszdoktorrá avatták és márványtáblát is kapott

Szombaton délelőtt a Semmelweis Egyetem díszdoktorává avatták Jacques Rogge-ot, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnökét. A belga sportdiplomata tevékenységének ez az első ilyen jellegű elismerése. Az intézmény tanácstermében rendezett mintegy húszperces ünnepségen Nyerges Mihály, a Testnevelési és Sporttudományi Kar dékánja méltatta Rogge-ot, majd Sótonyi Péter rektor átadta neki a díszoklevelet.

"Szerénységgel fogadom el ezt a címet, már csak azért is, mert tudom, hogy nem én érdemeltem ki személyesen. Az olimpiai család nevében veszem át az oklevelet - " mondta Rogge. Az egyetem testnevelési és sporttudományi karán ezt követően leleplezték azt a márványtáblát, amely azt hirdeti, hogy Jacques Rogge NOB-elnök az intézmény díszdoktora lett. Nyerges Mihály dékán a TF emblémájával díszített arany plakettet adott át a belga sportdiplomatának. "Ez pályafutásom első felnőtt érme" - jegyezte meg mosolyogva az egykori vitorlázó. Hozzátette: nagy öröm számára, hogy a magyar kormány kiemelten kezeli a testnevelést és a sportot.

Rogge programja szerint a díszdoktorrá avatást követően látogatást tesz a TF-en, majd a MOB vezetőivel, olimpiai bajnokokkal, s a hazai ötkarikás mozgalom elsőszámú támogatóinak képviselőivel ebédel a Gundelnál. Délutáni elutazása előtt nemzetközi sajtótájékoztatót tart budapesti tapasztalatairól, az olimpia időszerű kérdéseiről.