Ilona
17 °C
32 °C

Nem kell adózni a Nobel-díj után

2002.10.11. 14:07
Kertész Imre és a jövő Nobel-díjasai is mentesülnek az elismeréssel együttjáró pénzjutalom után fizetendő, körülbelül százmillió forintos adóteher alól. A jelenlegi törvények szerint ugyanis ennyit kellene fizetnie az írónak, mivel a díjról nem rendelkezik a törvény. A kormány és a Fidesz már pénteken törvényjavaslatok beterjesztését jelentette be a Nobel-díj adómentessé tétele érdekében.
"Adóköteles a Nobel-díj? Pedig méltányosságból mentességet érdemelne" - fogadta érdeklődésünket a Nobel-díj esetleges adóterheiről az APEH központi igazgatósága. Mivel a törvények nem rendelkeznek külön a Nobel-díjról a 265 millió forintnál is nagyobb összeg jelenleg adóköteles jövedelemnek számít - mondta el a Blikknek Zara László a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesülete részéről. Éppen ezért Zara visszamenőleges hatályú törvénymódosítást tartana indokoltnak.

Hiányzó törvényi hely

A személyi jövedelemadóról rendelkező 1995/117 törvény adómentes bevételekről szóló melléklete említi a Kossuth- és a Széchenyi-díjat, valamint az olimpiai játékokon szerzett érmek után járó díjakat, nem rendelkezik viszont a Nobel-díjjal járó pénzjutalomról. A jelen szabályozás szerint Kertész sikere az erkölcsi elismerés mellett százmillió forintos bevételt is jelenthet az államnak.

Eseti elbírálás

A törvényi megfogalmazás és Zara véleménye ellenére az APEH határozatlanabb a kérdésben. A kérdés eseti elbírálást igényel - felelte érdeklődésünkre a XIII. kerületi ügyfélszolgálatának ügyintézője. A díj esetleges adóterheivel kapcsolatban konkrét felvilágosítást azonban nem tudott adni. A hivatal még nem foglalt állást a kérdésben, adónemekkel foglalkozó osztálya most is vizsgálja a vonatkozó szabályozást.

Adómentes lesz

Bármi legyen is a vizsgálat eredménye, Kertész és az esetleges későbbi Nobel-díjasok mentesülnek pénzjutalom adóvonzatai alól. A Fidesz péntek délelőtt jelentette be, hogy a Nobel-díj adómentessé tétele érdekében törvényjavaslatot nyújt be a parlamentben. "Természetesen megtesszük a díj adómentessé tétele érdekében szükséges lépéseket" - mondta el érdeklődésünkre Varjú László, az MSZP-frakció titkára

"A kormány saját előterjesztésében nyújt be törvényjavaslatot a kérdéssel kapcsolatban" - mondta. "Ez nem versenyfutás kérdése", a szükséges lépéseket közösen kell megtenni" - fejtette ki Varjú, aki mindenekelőtt gratulált az írónak.

Törvényi szabályozás
A személyi jövedelemadóról szóló 1995/117 törvény 1. számú, az adómentes bevételekről szóló mellékletének 4.6. pontja:
A Kossuth-, a Széchenyi-díjhoz, az olimpiai játékokon és a fogyatékos sportolók világjátékain (Paralimpia, Siketek Világjátéka, Speciális Olimpia, Transzplantáltak Világjátéka) szerzett arany-, ezüst- és bronzéremhez, valamint a 4-6. helyezéshez, az életmentő emlékéremhez, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjhoz kapcsolódó pénzjutalom, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt tárgyi formája, valamint a Kormány, a miniszterelnök, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a büntetés-végrehajtást, valamint a vám- és pénzügyőrséget felügyelő miniszterek, továbbá a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter által adományozott emléktárgy (dísztőr, gyűrű stb.) értékéből a Kossuth-díjjal járó pénzjutalom 1/10-ed részét meg nem haladó mértékű összeg azzal, hogy kapcsolódó pénzjutalom alatt azt az összeget kell érteni, amelyet a díj (az érem) tulajdonosának állami elismerésként adnak át.