Jolán
2 °C
4 °C

Nem kell adózni a Nobel-díj után

2002.10.11. 14:07
Kertész Imre és a jövő Nobel-díjasai is mentesülnek az elismeréssel együttjáró pénzjutalom után fizetendő, körülbelül százmillió forintos adóteher alól. A jelenlegi törvények szerint ugyanis ennyit kellene fizetnie az írónak, mivel a díjról nem rendelkezik a törvény. A kormány és a Fidesz már pénteken törvényjavaslatok beterjesztését jelentette be a Nobel-díj adómentessé tétele érdekében.
"Adóköteles a Nobel-díj? Pedig méltányosságból mentességet érdemelne" - fogadta érdeklődésünket a Nobel-díj esetleges adóterheiről az APEH központi igazgatósága. Mivel a törvények nem rendelkeznek külön a Nobel-díjról a 265 millió forintnál is nagyobb összeg jelenleg adóköteles jövedelemnek számít - mondta el a Blikknek Zara László a Magyar Adótanácsadók Országos Egyesülete részéről. Éppen ezért Zara visszamenőleges hatályú törvénymódosítást tartana indokoltnak.

Hiányzó törvényi hely

A személyi jövedelemadóról rendelkező 1995/117 törvény adómentes bevételekről szóló melléklete említi a Kossuth- és a Széchenyi-díjat, valamint az olimpiai játékokon szerzett érmek után járó díjakat, nem rendelkezik viszont a Nobel-díjjal járó pénzjutalomról. A jelen szabályozás szerint Kertész sikere az erkölcsi elismerés mellett százmillió forintos bevételt is jelenthet az államnak.

Eseti elbírálás

A törvényi megfogalmazás és Zara véleménye ellenére az APEH határozatlanabb a kérdésben. A kérdés eseti elbírálást igényel - felelte érdeklődésünkre a XIII. kerületi ügyfélszolgálatának ügyintézője. A díj esetleges adóterheivel kapcsolatban konkrét felvilágosítást azonban nem tudott adni. A hivatal még nem foglalt állást a kérdésben, adónemekkel foglalkozó osztálya most is vizsgálja a vonatkozó szabályozást.

Adómentes lesz

Bármi legyen is a vizsgálat eredménye, Kertész és az esetleges későbbi Nobel-díjasok mentesülnek pénzjutalom adóvonzatai alól. A Fidesz péntek délelőtt jelentette be, hogy a Nobel-díj adómentessé tétele érdekében törvényjavaslatot nyújt be a parlamentben. "Természetesen megtesszük a díj adómentessé tétele érdekében szükséges lépéseket" - mondta el érdeklődésünkre Varjú László, az MSZP-frakció titkára

"A kormány saját előterjesztésében nyújt be törvényjavaslatot a kérdéssel kapcsolatban" - mondta. "Ez nem versenyfutás kérdése", a szükséges lépéseket közösen kell megtenni" - fejtette ki Varjú, aki mindenekelőtt gratulált az írónak.

Törvényi szabályozás
A személyi jövedelemadóról szóló 1995/117 törvény 1. számú, az adómentes bevételekről szóló mellékletének 4.6. pontja:
A Kossuth-, a Széchenyi-díjhoz, az olimpiai játékokon és a fogyatékos sportolók világjátékain (Paralimpia, Siketek Világjátéka, Speciális Olimpia, Transzplantáltak Világjátéka) szerzett arany-, ezüst- és bronzéremhez, valamint a 4-6. helyezéshez, az életmentő emlékéremhez, a Magyar Köztársaság Kiváló Művésze, a Magyar Köztársaság Érdemes Művésze, a Magyar Köztársaság Babérkoszorúja díjhoz kapcsolódó pénzjutalom, továbbá a Magyar Köztársasági Érdemrend és Érdemkereszt tárgyi formája, valamint a Kormány, a miniszterelnök, a Miniszterelnöki Hivatalt vezető miniszter, a belügyminiszter, a honvédelmi miniszter, a büntetés-végrehajtást, valamint a vám- és pénzügyőrséget felügyelő miniszterek, továbbá a polgári nemzetbiztonsági szolgálatokat irányító miniszter által adományozott emléktárgy (dísztőr, gyűrű stb.) értékéből a Kossuth-díjjal járó pénzjutalom 1/10-ed részét meg nem haladó mértékű összeg azzal, hogy kapcsolódó pénzjutalom alatt azt az összeget kell érteni, amelyet a díj (az érem) tulajdonosának állami elismerésként adnak át.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?