Márk
13 °C
28 °C

Felfüggesztettet kapott az 'olajtanú'

2004.01.22. 12:29
Másfél éves felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte Nógrádi Zsoltot, a parlament egykori olajbizottságának tanúját hamis vád, illetve rágalmazás miatt a Fővárosi bíróság csütörtökön kihirdetett jogerős ítéletében.
Az ügyészség ötrendbeli minősített, büntetőeljárást eredményező hamis váddal és kétrendbeli nagy nyilvánosság előtt, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazással vádolta Nógrádi Zsoltot a 2000 nyarán a parlamenti vizsgálóbizottság, az ügyészségi nyomozó hivatal előtt elmondottak, továbbá az RTL Klubnak adott nyilatkozata miatt. A Pesti Központi Kerületi Bíróság azonban 2002 nyarán négyrendbeli alapesetben elkövetett hamis vád, illetve nagy nyilvánosság előtt elkövetett kétrendbeli rágalmazás miatt ítélte másfél év, két év próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztésre Nógrádi Zsoltot. Ezt hagyta helyben a Fővárosi Bíróság csütörtökön.

Hamisan vádolt

A bíróságok Nógrádi Zsolt Szabó Ivánt illető kijelentései kapcsán azért hoztak felmentő rendelkezést, mert az olajtanú a volt pénzügyminiszterről nem állította, hogy bűncselekményt követett el. Továbbá a bíróságok nem fogadták el azt az ügyészségi minősítést, mely szerint büntetőeljárást eredményező hamis vád bűntettében bűnös Nógrádi Zsolt, mivel az olajtanú nyilatkozatai alapján indult eljárásokban konkrét személyekkel szembeni nyomozati cselekményekre nem került sor, ugyanis az ügyészségi nyomozók a Nógrádi Zsolt nyilatkozataiban foglaltak tisztázása érdekében büntetőeljárást indítottak, ám azt még 2000 nyarán megszüntették Pintér Sándor, Lezsák Sándor, Szabó Iván, Boross Péter és fia vonatkozásában azzal, hogy bűncselekményt nem követtek el. Ezt követően indult meg Nógrádi Zsolt ellen a büntetőeljárás hamis vád miatt.

Az ítélet szerint Nógrádi Zsolt 2000 nyarán valótlanul állította Pintér Sándor akkori belügyminiszterről, korábbi országos rendőrfőkapitányról, Lezsák Sándor országgyűlési képviselőről, Boross Péter volt miniszterelnökről és fiáról, hogy a 90-es évek első felében bűnös kapcsolatban álltak a magyarországi olajmaffiával, bűncselekményeket követtek el. Pintér Sándorról például azt állította az olajtanú, hogy a 90-es évek közepén országos rendőrfőkapitányként rendszeresen tízmilliókat fogadott el Bács-Kiskun megyei vállalkozóktól.

Szereplési vágy fűtötte

A másodfokú bíróság a vádlott szavahihetőségéről szólva szóbeli indoklásában rámutatott: a bizonyítás, a tanúk meghallgatása során nem merült fel olyan adat, amely legalább felvetette volna azt, hogy Nógrádi Zsolt állításai megfelelnek a valóságnak. Az egykori olajtanú egyébként is folyamatosan változtatta előadását, így az nem tekinthető jóhiszeműnek, célirányosnak - hangzott el. Az ismert politikusokat, illetve rendőri vezetőt bűncselekménnyel vádoló nyilatkozatokkal kapcsolatban a Fővárosi Bíróság hivatkozott a pszichológus-szakértő véleményére, mely szerint Nógrádi Zsoltban erős szereplési vágy munkált.

Ugyanakkor annak kapcsán, hogy Nógrádi Zsolt összesen 147 nevet említett három és fél évvel ezelőtti nyilatkozataiban, és azok alapján több büntetőeljárás is indult, a Fővárosi Bíróság megjegyezte: a vádlotti nyilatkozatok egy részénél felmerülhetett a jó szándék, a bűnüldöző hatóságokkal való együttműködés. A hírbe hozott politikusok, korábban polgári pereket is indítottak Pallag László egykori kisgazda országgyűlési képviselő, az olajbizottság vezetője ellen, és a bíróságok rendre megállapították a személyiségi jogi jogsértést, illetve nagy összegű kártérítéseket ítéltek meg.