Donát
-4 °C
2 °C

Nógrádi: Az MDF-nek gyűjtöttek a politikusok

2001.09.25. 13:26
Nógrádi Zsolt továbbra is azt állítja, hogy Pintér Sándor, Boross Péter és Lezsák Sándor számtalan alkalommal járt soltvadkerti házukban, hogy az olajszőkítésben aktívan részt vevő apjuktól több millió forintos kenőpénzt kapjanak. Az egykori belügyminiszter például annyi pénzt vitt mindig magával, amennyi befért a táskájába. Nógrádi úgy tudja, hogy a politikusok az MDF-nek gyűjtöttek.
A hamis vád miatt törvényszék elé került Nógrádi Zsolt kedden tovább pontosította vallomását a Pesti Központi Kerületi Bíróság előtt. Ezek szerint több magas rangú politikus 1993. és 1996. között esetenként 20-50 millió forint kenőpénzt fogadott el az olajszőkítésben aktívan részt vevő apjától, Nógrádi Józseftől.

Ki hozott, ki kapott táskát

Nógrádi Zsolt
A pénz átadására többnyire a Nógrádi család soltvadkerti otthonában került sor. A vádlott állítása szerint Pintér Sándor, az akkori rendőrfőkapitány pénzbegyűjtő körútjának részeként körübelül harminc alkalommal jelent meg náluk, és távozott több millió forinttal. Általában egy sofőrrel és egy testőrrel érkezett, de sosem használt szolgálati autót.

Boross Péter, az akkori belügyminiszter látogatását annak köszönhették, hogy az 1993 nyarán rövid időre felállított olajszőkítést vizsgáló bizottságnak ő volt az elnöke. Ezután rendszeresen járt ellenőrizni, hogy Pintér mekkora összeget kapott, és ha már ott volt, ő is magával vitt annyit, amennyi belefért a táskájába. Amikor Antall József halála után miniszterelnöknek nevezték ki, a fia, Boross Gábor kapta meg ezt a feladatot.

Lezsák Sándor országgyűlési képviselő körübelül tízszer kapott pénzzel teli táskát. Ő a többiekkel ellentétben nem mert beállni autójával a soltvadkerti ház udvarára, így mindig a szomszéd utcában parkolt. Nógrádi előadása szerint ő is az MDF-nek gyűjtött, akárcsak Boross Péter.

A tanúk meghaltak vagy eltűntek

Akik jelen voltak a vesztegetési pénz átadásakor, azok vagy eltűntek vagy meghaltak - számolt be a bíróságnak Nógrádi Zsolt. Édesapja holttestére augusztus végén bukkantak egy kútban, egy másik férfi fejbe lőtte magát, és volt, aki autóbaleset áldozata lett, vagy rákban halt meg. Öccsét, Nógrádi Ádámot pedig édesapjuk meggyilkolásának gyanúja miatt körözi a rendőrség.

A bíró szerint legalább öt tárgyalásra lesz még szükség, amely során a sértetteket, így Pintér Sándort, Boross Pétert és Lezsák Sándort is meghallgatják majd. A következő tárgyalást november végére tűzték ki.