Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Statisztikák: több nő a parlamentben

2002.04.24. 09:42
A képviselők között az MSZP sorait erősíti a legtöbb nő. Az SZDSZ-nél átlagos, 10 százalékos a nők aránya, a Fidesz-MDF-nél viszont csak a képviselők öt százaléka tartozik a gyengébb nemhez. Összességében hárommal több nő lesz a parlamentben, mint a jelenlegi ciklusban. A legfiatalabb honatya 24, a legidősebb 82 éves.
Az elnyert mandátumok várható megoszlása alapján az MSZP 44-gyel szerzett többet, mint 1998-ban, a Fidesz-MDF pártszövetségnek pedig 23-mal lesz több képviselője a parlamentben, mint amennyi négy évvel ezelőtt volt.

Az SZDSZ négy mandátummal kevesebbet szerzett, mint 1998-ban, így várhatóan 20 képviselője lesz a parlamentben.

Független képviselő most nem lesz a törvényhozásban, négy évvel ezelőtt is egyedül Kupa Mihály jutott be a parlamentbe függetlenként.

1998 és 2002 között hat frakció volt a parlamentben, a mostani választásokon viszont nem jutott be a Független Kisgazdapárt és a MIÉP. Egyelőre nem tudni, alakít-e külön képviselőcsoportot az MDF, ha nem, mindössze három frakciója lesz a Háznak.

Nők

Kattintson a nagyításhoz!
Az új Országgyűlésnek 35 női képviselője lesz, köztük Szili Katalin
Az új Országgyűlésnek 35 női képviselője lesz, hárommal több, mint ahányan 1998-ban bejutottak a parlamentbe. Eszerint a képviselőknek mindössze kilenc százaléka nő.

A legtöbb képviselőnő az MSZP padsoraiban fog ülni, a 178-ból 23, ami azt jelenti, hogy a frakció 12 százaléka nő. A 20 tagú SZDSZ-nek két női képviselője lesz, ami arányát tekintve 10 százalék. A 188 fideszes, illetve MDF-es képviselő között csupán 10 nő van, azaz a nők aránya alig több mint 5 százalék.

Életkor

A korelnökségben nem történt változás 1998-hoz képest, a doyen továbbra is az 1910-ben született Varga László fideszes képviselő. Új benjáminja van azonban az Országgyűlésnek, az 1978-ban született fideszes Szíjjártó Péter személyében. Az elmúlt időszak legifjabbja, Zuschlag János ismét bejutott, ő azonban egy évvel idősebb Szíjjártó Péternél.

A képviselők többsége a 41-50 év közötti korcsoporthoz tartozik, van három 18-25 év közötti és két 80 év feletti tagja is az új parlamentnek.