Lázár, Olimpia
-6 °C
-1 °C

A szocialista nők veszélyeztetik Dávid Ibolya egyeduralmát

2002.07.26. 13:23
Előre tört a női front. A Medián legújabb népszerűség-vizsgálatán soha nem látott offenzíva bontakozott ki: a szocialisták vezérkarának női részlege jó úton jár, hogy elfoglalja a lista legelőkelőbb helyeit. A frakcióvezető-nő és a belügyminiszter-nő egyetlen hónap alatt 17 százalékot javított megítélésén, de a házelnöknő 16 százalékos növekménye is alig marad el tőlük. A Medián listáját - 5 pont veszteséggel ugyan - de továbbra is Dávid Ibolya vezeti.
Az előző ciklus felmérései szerint az Igazságügyi Minisztériumot vezető, MDF-elnök Dávid Ibolya gyorsan emelkedett a népszerűségi listák élére, ahol a köztársasági elnökkel rivalizálva máig megtartotta az első-második helyet. Dávid folyamatosan hegemóniája most mintha megtörni látszana: a Medián Intézet elemzése szerint 72 százalékos tetszési indexe júliusban 5 százalékot esett, ám vele szemben az MSZP női vezérkara példátlan módon megerősítette pozícióit.

Hazafias Nő Front

Lendvai Ildikó
A Dávid-Mádl-Kuncze hármas után a negyedik-ötödik helyre Csehák Judit egészségügyi miniszter és Szili Katalin házelnök lépett 62 százalékos mutatóval. Csehák 8, Szili Katalin 16 százalékot javított elfogadottságán az előző hónaphoz képest. Náluk is dinamikusabban növelte azonban tetszési indexét Lendvai Ildikó, szocialista frakcióvezető és Lamperth Mónika belügyminiszter. Egyelőre a lista 11. és 13. tanyázó politikusnők az előző felmérés óta 17 pontot javítottak megítélésükön. Ráadásul a házelnök ismertsége 22, a frakcióvezetőé pedig 38 százalékkal javult.

Macsók helyett grófnők

A politikai élet női szereplői nem vettek részt az elmúlt hónapok férfi kakaskodásában, és nem csapkodtak maguk körül a politikai mocsárban - magyarázza a jelenséget Tamás Pál, konfliktuskutató. Tamás szerint a hölgyek elismerésével tulajdonképp a többi - vagyis férfi - politikust pontozták le a megkérdezettek.

Szili Katalin
Dávi Ibolya
Csehák Judit

A nőktől nem a politikai hőstetteket várja el a közönség, hanem hogy igazi úriasszony legyen a macsó, odavágós "sikerpolitikusok" világában. Ezt a szerepet korábban, a baloldali és liberális nők háttérben maradása miatt, Dávid Ibolya játszhatta el. Tamás úgy véli: az exminiszter "hidegen mosolygó vidéki grófnő" modellje ennek a passzív, ám népszerű női szerepnek volt a megvalósulása, amit a szocialisták közül most legsikeresebben Csehák Judit "játszhat el".

A világ két nemű Magyarországon is

Hosszas felkészülés eredménye a népszerűségi előretörés - állítja Lévai Katalin szociológus, aki maga is részt vett a közéleti nők képzésében. Lévai szerint ha nem is túl tetszetős, de jó induló lépés volt az MSZP részéről, hogy "női kvótát" határozott meg a képviselőjelölt-állítás során. "A kvóta legalább ráirányította a figyelmet arra, hogy a világ Magyarországon is két nemű". Az MSZP kampányának része volt a nők sárga sálas mozgalma is, ezzel komolyabb hangsúlyt kapott a nők részvétele politikai küzdelemben - tette hozzá.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!