Zsuzsanna
-2 °C
10 °C
Index - In English In English Eng

Orbán: Kizárt a Fidesz-SZDSZ koalíció

2008.06.13. 00:45
Orbán Viktor szerint az SZDSZ kezében van, lesz-e előre hozott választás; a Fidesz elnöke erről TV2-nek adott csütörtöki interjúban beszélt.

Az ellenzéki vezetőt az SZDSZ új elnökének, Fodor Gábornak írt leveléről, illetve jövőbeli tárgyalásaikról kérdezték. Orbán Viktor azt mondta, abban szeretne megállapodni az SZDSZ elnökével, hogy a parlament minél hamarabb oszlassa fel magát, és kínálják fel a köztársasági elnöknek a lehetőséget, hogy kiírhassa az előre hozott választást.

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy bár közelebbi személyes kapcsolata nincsen Fodor Gáborral (aki a Fidesz alapító tagja volt 1988-ban és 1993-ban lépett ki a pártból), de ennek nincs is jelentősége, mert nem személyes viszonyról, hanem arról van szó, hogy Magyarországot ki kell mozdítani a nehéz helyzetből.

Nem üzletelni akar az SZDSZ-szel

Arra a kérdésre, hogy mit ajánl majd a tárgyalásokon Fodor Gábornak, a Fidesz elnöke kijelentette: nem akar üzletelni az SZDSZ-szel, de másokkal sem, mert most nem arról van szó, mi az SZDSZ és mi a Fidesz érdeke, hanem arról, hogy Magyarország tarthatatlan helyzetben van.

Arra a felvetésre, hogy Fodor Gábor szerint az SZDSZ csak akkor támogathatja az előre hozott választást, ha a pártok megállapodnak arról, a következő kormány nem módosíthatja az alkotmányt, a választási és az állampolgárságról szóló törvényeket, Orbán Viktor azt mondta, indokolatlannak tartja a kijelentés mögül kivillanó félelmeket, mert a "csoda esetét leszámítva" az ehhez szükséges kétharmados többséget egy párt egyedül nem tudja megszerezni.

Orbán Viktor kizárta az Fidesz-SZDSZ koalíció lehetőségét. Mint mondta, ez fel sem merül benne, még a megfontolás világához sem tartozik.

Árcsökkentő program

A pártelnök a Fidesz csütörtöki évadzárója után adott interjút, amiben beszélt pártja árcsökkentő javaslatairól is. Bár korábban Orbán Viktor az Oroszország és az EU biztonságpolitikai kérdései című konferencia után az MTI-nek azt mondta, az évadzárón jelenti majd be, milyen konkrét tervei vannak a gázárak csökkentésére, a rendezvényen tartott beszédében erről nem esett szó. Viszont az interjúban azt mondta, összeállítanak egy csomagot, amiben javasolják a kormánynak, hogy tegye azt, amit korábban a Fidesz-kabinet. Mint mondta, amikor a polgári kormány időszaka alatt az akkori árszinthez képest váratlanul nagy emelkedés következett be, akkor megállapodást kötöttek a fuvarozókkal, hogy bizonyos olajárig, benzinárig az adók mértéke nem változik, illetve csökken.

Hozzátette: szerinte Magyarországnak azok táborát kell erősíteni az EU-ban, akik ezt a lehetőséget fontosnak érzik. Orbán Viktor a válságkezelő kormány miniszterelnökére vonatkozó kérdésre azt mondta, erről nem esett szó a Fideszben, de ez nem jelenti azt, hogy nem készülnek a kormányzásra, ezt a munkát Navracsics Tibor frakcióvezető és ő maga irányítja.