Ágnes
-1 °C
2 °C

Nincs nyoma robbantást tervező alvilágiaknak

2006.10.04. 13:01
Már nem nyomoznak a tavaszi robbantásos merényletről szóló információk ügyében. Gyurcsány Ferenc a választások előtt jelentette be, hogy titkosszolgálati adatok szerint szlovákiai bűnözői körök akcióra készülnek. A nemzetbiztonsági bizottság ellenzéki vezetőjét nem lepte meg a mostani bejelentés.

A Fővárosi Főügyészség szóvivője, Morvai Attila bejelentette: megszüntették a terrorcselekmény előkészítésének gyanúja miatt, az országgyűlési választások első fordulója után indított eljárást.

Sátor Lajos tiltakozott

A vizsgálat azután indult el, hogy március 28-án Gyurcsány Ferenc miniszterelnök váratlanul terrorcselekmények veszélyéről beszélt sajtótájékoztatóján. A kormányfő akkor azt közölte, hogy a merényletek fennálló lehetőségéről a magyar titkosszolgálat a szlovák kollégáktól kapott hivatalos értesítést. A Szlovákiából érkezett figyelmeztetés szerint külföldi bűnözői csoportok a magyarországi politikai helyzet destabilizálása szándékával robbantásokra készülnek az országban választási nagygyűléseken.

A Nemzeti Nyomozó Iroda napokkal a kormányfői bejelentés után azt jelentette be, hogy az ügyben a dunaszerdahelyi szervezett bűnözői körök is a képbe kerültek. A nyomozók akkor azt is elárulták, hogy a partnerszolgálat adatai alapján a már 2000. szeptembere óta körött Sátor Lajos neve is felmerült. A pozsonyi Új Szó néhány nappal később közölt egy Sátor Lajos aláírásával érkezett levet, amely azt állította, hogy a hat éve szökésben lévő férfi cáfolta a vele kapcsolatban felhozott vádakat.

Nem volt meggyőző

Alvilági kapcsolatokat meg lehetett állapítani ugyan, "de ezen kapcsolatokon túl olyan bizonyítékot nem sikerült beszerezni, ami alapján egyértelműen bizonyítani lehetett volna a robbantási szándékot" - fogalmazott szerdán az MTI-nek Morvai Attila. A szóvivő azt is közölte, hogy az eljárást még augusztus 31-én megszüntette a főügyészség.

"Nem lep meg, hogy eredmény nélkül zárult a nyomozás" - jelentette ki az Index kérdésére Simicskó István, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának elnöke. A KDNP-s képviselő szerint a bizottság tagjainak egy márciusi zárt ülésen bemutatott angol nyelvű levél Simicskó szerint már akkor sem tűnt túl meggyőzőnek. A politikus szerint akkor azért nem jelezték kételyeiket, mert a szolgálatokhoz érkező jelzéseket az ellenzéki pártok szerint is ki kell vizsgálni, de a Fidesz a tavasszal nem törölte Kossuth téri nagygyűlését - emlékeztetett a bizottsági elnök.