Gerzson
5 °C
10 °C

Nem lesz iskolai szünet a gázkrízis miatt

2009.01.08. 15:28
Nem lehet háromnapos rendkívüli szünetet elrendelni a megyei fenntartású középiskolákban, közölte a Kormányszóvivői Iroda. Csütörtökön Ódor Ferenc, a Megyei Önkormányzatok Szövetségének elnöke azt jelentette be, 18 megye középiskoláiban oktatási szünetet akarnak tartani hétfőtől a gázkrízis miatt.

A közoktatásról szóló törvény rendelkezései alapján nem rendelhetnek el a megyei önkormányzatok rendkívüli iskolai szünetet, közölte a Kormányszóvivői Iroda.

Csütörtökön Ódor Ferenc (Fidesz), a Megyei Önkormányzatok Szövetségének elnöke azt jelentette be, hogy a 18 fideszes vezetésű megyében a megyei önkormányzatok által fenntartott középiskolákban háromnapos rendkívüli szünetet rendelnek el. Ódor Ferenc elmondta, ezzel az intézkedéssel szeretnének hozzájárulni ahhoz, hogy a lakosságot a későbbiekben ne sújtsa gázkorlátozás.

A Miniszterelnöki Hivatal közleménye szerint a közoktatásról szóló törvény ezt csak akkor teszi lehetővé, ha a megye területén a nevelési-oktatási intézmények működtetése nem lehetséges. A gázellátással kapcsolatos jelenlegi helyzetben azonban ez fel sem merülhet, ráadásul a gázfogyasztás csökkentésére ez azért sem jelent megoldást, mert az iskoláknak a szünet idején is gondoskodnia kell a gyermekek felügyeletéről, vagyis ugyanúgy kell fűteni az épületeket, olvasható a Kormányszóvivői Iroda közleményében.

A közoktatásról szóló törvény 54. § (1) bekezdése alapján rendkívüli szünetet a nevelési-oktatási intézmény vezetője rendelhet el, de csak abban az esetben, ha rendkívüli időjárás, járvány, természeti csapás, vagy más elháríthatatlan ok miatt az intézmény működtetése nem biztosítható, vagy az intézkedés elmaradása jelentős veszéllyel, illetve helyrehozhatatlan kárral járna. Az intézkedéshez be kell szerezni a fenntartó egyetértését, illetve, ha ez nem lehetséges, a fenntartót haladéktalanul értesíteni kell.

A jogszabály szerint rendkívüli tanítási szünet esetén az iskoláknak gondoskodniuk kell az otthon maradni nem tudó diákok felügyeletéről és ellátásáról. A rendkívüli szünet miatt kiesett tanítást hat napos tanítási héttel, illetve a tanítási napok meghosszabbításával lehet pótolni.

A 18 fideszes megyében Ódor Ferenc összesítése szerint 150-200 megyei fenntartású középiskola működik. Nagy részük Pest és Borsod-Abaúj-Zemlén megyében. Az általános iskolák bezárásáról azért nem dönthetnek a megyei fideszes vezetők, mert az alapfokú oktatási intézményeket túlnyomó többségében a helyi önkormányzatok finanszírozzák.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!